logo

sobota, 11 stycznia 2014

Różane tiramisu

Ostatnio na poprawę humoru kupiłam sobie różany syrop - i zakochałam w nim od pierwszego wejrzenia, posmakowania, powąchania - jest bajkowy, takie elegancki, taki antyczny, taki.... magiczny! Uwielbiam!

Jeszcze tego samego dnia, po powrocie z pracy przygotowalam dwa desery z jego udziałem, dziś dzielę się przepysznym różanym tiramisu, którego przygotowanie trwa naprawde krótką chwilkę :)


Połączenie kawy i masy różanej jest idealne, wspaniale się usupełniają i tworzą słodką przyjemność.



 


Składniki na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm:
  • 12 podłużnych biszkoptów typu ladyfingers
  • 1 filiżanka kawy - około 100-120 ml kawy rozpuszczalnej (już ostudzonej) - 2 łyżeczki akwy zalewam wrzątkiem i zostawiam do wystygnięcia
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki - 36 % -schłodzonej
  • 5 łyżek syropu różanego (dodałam firmy Monin)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1/2 limonki
  • gorzkie kakao do posypania


Przygotowanie:
  • formę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia
  • nasączać biszkopt po biszkopcie i wyłożyć pierwszą warstwę 
  •  śmietankę ubić, dodać cukier puder, dodawać partiami mascarpone, miskować na średnich obrotach do połączenia się składników, dodać syrop i otartą skórkę z limonki - dokładnie połączyć z masą
  • masę podzielić na dwie części i jedną wyłożyć na nasączone biszkopty
  • kolejną partię biszkoptów nasączyć kawą i przykryć pozostałą warstwą masy
  • obficie posypać gorzkim kakao i schłodzić minimum godzinę w lodówce tuż przed podaniem


Tiramisu możecie przygotować też w pucharkach, ja następne tak właśnie przygotuję, muszę tylko w odpowiednio piękne pucharki się zaopatrzyć - co oznacza, że czekam na kolejny dzień, kiedy będę musiała się pocieszyć ;)



Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Wspaniałe tiramisu! Musi smakować i pachnieć doskonale. Wygląda tak delikatnie.
    Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też muszę kupić pucharki ;) pięknie Ci wyszło to tiramisu, sama bym kawałek zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę sobie kupić taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oraju, chyba jutro zrobię! Mimo że powinnam się uczyć...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowa propozycja dla smakoszy tiramisu i zakochanych w kwiatowych nutach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. powiem tak wspaniale wygląda, i pewnie wspaniale smakuje, muszę się nauczyć...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...