logo

sobota, 8 marca 2014

Bułka leśna z pieczarkami, cebulką i natką pietruszki

Ci z Was, którzy mnie znają, wiedzą, że w mojej kuchni pieczarka jest od "wielkiego dzwonu", bo jestem na nie uczulona. Miałam jednak zlecenia na wykonanie kanapki z leśną kiełbasą a grzybów leśnych już nie mam - wszystko zjedzone i rozdane, więc ku uciesze M. zmontowałam kanapkę z wykorzystaniem właśnie pieczarek. Zachwalał, więc z wielką przyjemnością Wam ją prezentuję, sama spróbuję już w sezonie grzybowym - bo na leśne grzyby nie mam uczulenia ;)




Składniki:
  • 1 bułka typu grahamka
  • 4-5 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 10 plasterków kiełbasy leśnej

Przygotowanie:

  • przecinamy bułkę na pół ale nie do samego końca i smarujemy po obu stronach masłem
  • na patelni rozgrzewamy olej, kroimy cebulę w piórka, podsmażamy
  • pieczarki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do podsmażonej cebuli, smażymy na złocisto z obu stron na średnim ogniu, na sam koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, solimy i pieprzymy do smaku
  • po obu brzegach posmarowanej masłem bułki układamy po 5 plasterków leśnej kiełbasy
  • na środku wykładamy świeżo usmażone pieczarki z cebulą i pietruszką, w sezonie jesiennym proponuję typowe świeże leśne grzyby do tej kanapki



Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. A dziś to nawet ładna pogoda jest, by pójść na pierwszy przed wiosenny piknik do lasu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...