logo

wtorek, 8 kwietnia 2014

Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie

Chleb się skończył...
Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-6 chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-3 rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać.


Ten bochenek upiekłam kiedy M. był cały dzień w pracy, zdążyłam obfocić i w końcu mam dla Was jakiś nowy przepis na chleb, chociaż tych i tak już ponad 50 jest na blogu.



Zaczyn:
  • 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)
  • 75g letniej wody
  • 75g jasnej mąki żytniej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350g letniej wody
  • 400g mąki pszennej chlebowej100g mąki żytniej razowej
  • 10g soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
  • zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok.7-8 minut
  • ciasto będzie klejące, przełożyć je do posmarowanego olejem naczynia, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić a około 2 godziny
  • po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i krótko wyrobić, uformować bochenek przykryć ściereczką i zostawić na 15-20min
  • następnie ciasto delikatnie rozciągnąć i ponownie złożyć w bochenek, który umieścić w wyłożonym ściereczką i omączonym koszyku, przykryć do wyrastania na 1,5 - 2 godzin
  • rozgrzać piekarnik do 200 stopni i szybkim i zdecydowanych ruchem przełożyć chleb z formy na gorącą blachę 
  • piec około 40-50minut, wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia


Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. Też kiedyś piekłam chleb ale tylko 2 jednego dnia i starczało na jakiś czas . Teraz jakoś nie piekę i chyba muszę znów spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski chleb i przepiękne zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana jak przyzwyczaiłaś swoich chłopaków to teraz cierp:):):) .... ja tak czesto slyszę:) ... a pieczenia chlebow to ja sobie odmówić nie mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na to, że znalazłam swój chleb doskonały. Dziękuję za przepis :)
    http://przystole.blox.pl/2014/05/Chleb-polski.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...