logo

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Słodki Poniedziałek i Sernik słodzony mlekiem skondensowanym i golden syrupem z kiwi i truskawkami

Iskiero, podaj mi proszę kartekę i długopis, muszę wybrać zdjęcia, żeby zrobić wpis na bloga, dziś Słodki Poniedziałek/
-Mamo dziś jest Lany Poniedziałek? ;)
U mnie nia ma wymówek i obijania - więc w Lany Poniedziałek zapraszam na Słodką jego część i częstuję Was sernikiem, który dziś zagości na naszym świątecznym stole.


Miał być zupełnie inaczej wykończony, ale mój perłowy pomocnik - zaskoczył mnie ubijając śmietanę i jestem posiadaczką słodkiego masła ;)
Stąd ekspresowy pomysł na kiwi i ostatnie sztuki truskawek z zamrażarki i ziemne orzeszki.
Zapraszam!



Składniki na tortownicę o średnicy 32cm:
  • 2 kg sera na sernik (użyłam takiego z wiaderka o zawartości 4% tluszczu)
  • 300 ml mleka skondensowanego-słodzonego
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (2 sztuki po 60g)
  • 5 dużych jaj lub 8 mniejszych (u mnie z podwójnymi żołtkami)
  • 250 ml śmietany 36% lub 30%
  • 5 łyżek golden syrupu
  • 5-6 kiwi
  • garść truskawek
  • 3-4 łyżki ziemnych orzechów - ju pokrojonych

Przygotowanie:
  • przygotować formę: wyłożyć dno papierem wypuszczając go na zewnątrz, ja dodatkowo wycinam cienkie paski i smarując cieniutką warstwą boki, przyklejami je do formy - kiedyś tego nie robiłam, taki sernik idealnie odchodzi od formy, ale dla mnie czuć "blachą" i dlatego od jakiegoś czasu, wykładam papierem boki od tortownicy
  • umieścić w misie miksera ser i mleko skondensowane, na średnich obrotach wymieszać na gładką masę
  • ciągle miksując dodawać po 1 jajku, każde miksując około 1 minuty
  • dodać budynie, poczekać aż dokładnie wymieszają się z pozostałą masą i na sam koniec dodać śmietankę
  • nagrzać piekarnik do 175 stopni
  • gotową masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać i za pomocą łyżki, zaczynając od środka spiralnym ruchem pomału rozprowadzać golden syrup
  • za pomocą wykałaczki także zaczynając od środka w kierunku brzegów zrobić proste linie, powstanie "ala ' pajęczyna"
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 1,5 godziny
  • po minionym czasie, wyłączyć piekarnik, po około 10-15 minutach delikatnie uchylić i zostawić do wystygnięcia
  • na noc sernik wstawić do lodówki, musi swoje odstać, żeby się zawiązał - jak pęknie, nie przejmujcie się, wystygnie, będzie idealny
  • na drugi dzień dekorujemy czym mamy ochotę, ja chciałam bitą śmietaną i orzeszkami, ale jak pisałam we wstępie, mikser mi zbroił i mam masło, stąd pomysł an świeże owoce - akurat takie jakie były w domu dostępne w dużej ilości


Smacznego ;)




4 komentarze:

  1. taki sernik to mistrzostwo świata.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i smaczny serniczek. :) Za długo ubijana śmietanka i wyszło masełko ;). No, pomocnika trzeba pilnować, bo on bardzo ekspresowo ubija ;).
    Nic to, sernik wygląda cudnie!
    Pozdrawiam, miłego świątecznego Poniedziałku życzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te Twoje serniki przyprawiają mnie o zawroty głowy, takie są piękne :) Ten prezentuje się fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie to fajnie, że pomocnik narozrabiał ... bo takie wykończenie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...