logo

wtorek, 24 lipca 2012

Placuszki kukurydziano-migdałowe z jabłkiem

Szybkie, sycące z przemyconym jabłkiem placuszki moje dziecię je aż mu się uszy trzęsą;)
Nie lubi ich niczym smarować, posypywać, ewentualnie cukrem, ale te już są słodkie od jabłuszka i cukru waniliowego, więc nie ma takiej potrzeby;)


Ja zajadam je polane jogurtem, M. jednak z cukrem, zawsze wszystko dosładza;)


Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1, 5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 duże jabłko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:
  • do miski wlać mleko, dodac jajko, szczyptę soli i doŻladnie ze sobą wymieszać, dodać mąkę, cukier waniliowy i ponownie wymieszać - używam do tego rózgi
  • następnie dodajemy olej, płatki migdałów i ścieramy umyte, obrane jabłko
  • rozgrzewamy patelnię i wykladamy po łyżce tworząc małe placuszki
  • smażymy na złoty kolor około 1-1,5 minuty z każdej strony na średnim palniku


Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji

Embed_mcjc54laohvq57syxpx3v2adgjbs4qzz

23 komentarze:

  1. ja rano nie mam cierpliwości na placuszki :P jestem głodna już i nie mam czasu czekać, więc podziwiam chęci :D u mnie kończy się na tostach z białym serem zazwyczaj :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, dla nie ejst to najszybszy sposób zebrania wszystkich przy stoel, mieszam raz dwa rózgą a potem latam między talerzami z kolejną upieczoną porcją;)

      Usuń
  2. A ja jednak średnio przepadam za tymi robionymi z samej mąki kukurydzianej. Za bardzo się kruszą:)
    Nie mniej migdały w takich placuszkach brzmią świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, ż emoje się nie kruszą, może dlatego, że zjadane są zawsze gorące, prosto z patelni;) Do tego jabłuszko, migdały... nie mają kiedy się pokruszyć , Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają, a wydaje mi się, że delikatna mąka kukurydziana w połączeniu z płatkami migdałów daje bardzo przyjemny efekt smakowy. Zapisuję do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomak jest specyficzny, delikatny, pachnący, są żółciutie, inne, dla nas pyszne;)

      Usuń
  4. mmm, muszą mieć cudowny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) właśnie dziś je zrobię :)


    pychota uwielbiam kukurydziane wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedys tez zajadalam sie plackami z przemyconym jablkiem :) Twoje wygladaja idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemycać muszę dla mojeg najmniejszego facecika w domu;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Urocze i pięknie złociste!
    Z mąką kukurydzianą placków nigdy nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują.

    Pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś przez przypadek jak mi zabrakło pszennej, dodałam kukurydzianą do naleśników i się w niej zakochałam, naleśniki pół na pół z pszenną... cudne;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Fajne te placuszki, a to wychodzi ich tyle ile na zdjęciu? Może jutro bym takie zrobiła na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinka, wychodzi więcej, koło 20-22 sztuk, takich kładzionych z 1 łyżki;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Oj zrobię zrobię, jajko wyrzucę, mleko zastąpię roślinnym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przemycam, Ty wyrzucasz... się dzieje w tych naszych kuchniach;)

      Usuń
  10. Dzięki za inspirację, jak zwykle życie zmusiło do zmian:), ale przyda się test dla alergików. Mleko kokosowe, cukier brązowy, esencja z wanilii i skończyło się na migdałach mielonych oraz jabłku ze skórką, bo było wyjątkowo pyszne :) Wynik rewelacyjny! Zaraz młody się obudzi to zobaczymy ile zje. Nasze placki nie są ani trochu żółte, bo tutaj mąka kukurydziana jest...biała ;)Może nastepnym razem z dynią zrobie to będzi ena żółto:)Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie zdążyłam wpisać pozytywnych opinii o innych placuszkach, ale zacznę od tych-bo w pierwszej chwili wyszły bardzo suche, że musiałam zmodyfikować przepis - hm....tylko dlaczego takie wyszły?:( Trzymałam się ściśle proporcji i wskazówek. I jak napisałam wyszły bardzo suche, dolałam więc mleka-kolejne 4 szt, wyszły już lepiej. Wg mojego gustu kulinarnego nadal było coś nie tak. Posmarowałam więc patelnię dodatkowo olejem....I DOPIERO KOLEJNA PARTIA BYŁA OCZEKIWANA! i jak dla mnie migdałowe płatki nie są wyczuwalne w smaku, powodują jedynie przyjemną chrupkość przy jedzeniu. Wkrótce powtórzę placuszki, ale płatki uprażę-myślę, że podniosą smak i tak już wyśmienitych placuszków. Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, wiesz wydaje mi się, że wszystko poprostu żależy od produktów jakich używamy, od wielkości jabłka, od patelni na jakiej smażymy. Mąka kukurydziana ma to do siebie, że "pije" dużo płynu, płatki migdałów faktycznie są wyczuwalne delikatnie, ale miały chrupać - żeby moje dziecię, nie wyczuło jabłek - bo przemycam mu zielone gdzie i jak ię da;) Najważniejsze, że sobie tak dopracowałaś przepis, że smakowały.

      Nasze nie były ani suche, ani mokre, takie akurat, jak dla nas;)

      Pozdrawiam i się polecam, a dopracowywanie przepisu do swoich indywidualnych potrzeb jak najbardziej jest wskazane;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...