Nie lubi ich niczym smarować, posypywać, ewentualnie cukrem, ale te już są słodkie od jabłuszka i cukru waniliowego, więc nie ma takiej potrzeby;)
Ja zajadam je polane jogurtem, M. jednak z cukrem, zawsze wszystko dosładza;)
Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1, 5 szklanki mąki kukurydzianej
- 50 g płatków migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 duże jabłko
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- do miski wlać mleko, dodac jajko, szczyptę soli i doŻladnie ze sobą wymieszać, dodać mąkę, cukier waniliowy i ponownie wymieszać - używam do tego rózgi
- następnie dodajemy olej, płatki migdałów i ścieramy umyte, obrane jabłko
- rozgrzewamy patelnię i wykladamy po łyżce tworząc małe placuszki
- smażymy na złoty kolor około 1-1,5 minuty z każdej strony na średnim palniku
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji
ja rano nie mam cierpliwości na placuszki :P jestem głodna już i nie mam czasu czekać, więc podziwiam chęci :D u mnie kończy się na tostach z białym serem zazwyczaj :P
OdpowiedzUsuńhmm, dla nie ejst to najszybszy sposób zebrania wszystkich przy stoel, mieszam raz dwa rózgą a potem latam między talerzami z kolejną upieczoną porcją;)
UsuńA ja jednak średnio przepadam za tymi robionymi z samej mąki kukurydzianej. Za bardzo się kruszą:)
OdpowiedzUsuńNie mniej migdały w takich placuszkach brzmią świetnie:)
A wiesz, ż emoje się nie kruszą, może dlatego, że zjadane są zawsze gorące, prosto z patelni;) Do tego jabłuszko, migdały... nie mają kiedy się pokruszyć , Pozdrawiam!
UsuńBardzo apetycznie wyglądają, a wydaje mi się, że delikatna mąka kukurydziana w połączeniu z płatkami migdałów daje bardzo przyjemny efekt smakowy. Zapisuję do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńPomak jest specyficzny, delikatny, pachnący, są żółciutie, inne, dla nas pyszne;)
Usuńmmm, muszą mieć cudowny aromat :)
OdpowiedzUsuńmają;) Dziękuję i Pozdrawiam!
Usuń:) właśnie dziś je zrobię :)
OdpowiedzUsuńpychota uwielbiam kukurydziane wypieki :)
W takim razie czekam na wrażenia;)
UsuńKiedys tez zajadalam sie plackami z przemyconym jablkiem :) Twoje wygladaja idealnie!
OdpowiedzUsuńPrzemycać muszę dla mojeg najmniejszego facecika w domu;) Pozdrawiam!
UsuńUrocze i pięknie złociste!
OdpowiedzUsuńZ mąką kukurydzianą placków nigdy nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują.
Pozdrowienia,
Edith
Ja kiedyś przez przypadek jak mi zabrakło pszennej, dodałam kukurydzianą do naleśników i się w niej zakochałam, naleśniki pół na pół z pszenną... cudne;) Pozdrawiam!
UsuńFajne te placuszki, a to wychodzi ich tyle ile na zdjęciu? Może jutro bym takie zrobiła na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPaulinka, wychodzi więcej, koło 20-22 sztuk, takich kładzionych z 1 łyżki;) Pozdrawiam!
UsuńOj zrobię zrobię, jajko wyrzucę, mleko zastąpię roślinnym:)
OdpowiedzUsuńJa przemycam, Ty wyrzucasz... się dzieje w tych naszych kuchniach;)
UsuńBylo pysznie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację, jak zwykle życie zmusiło do zmian:), ale przyda się test dla alergików. Mleko kokosowe, cukier brązowy, esencja z wanilii i skończyło się na migdałach mielonych oraz jabłku ze skórką, bo było wyjątkowo pyszne :) Wynik rewelacyjny! Zaraz młody się obudzi to zobaczymy ile zje. Nasze placki nie są ani trochu żółte, bo tutaj mąka kukurydziana jest...biała ;)Może nastepnym razem z dynią zrobie to będzi ena żółto:)Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie zdążyłam wpisać pozytywnych opinii o innych placuszkach, ale zacznę od tych-bo w pierwszej chwili wyszły bardzo suche, że musiałam zmodyfikować przepis - hm....tylko dlaczego takie wyszły?:( Trzymałam się ściśle proporcji i wskazówek. I jak napisałam wyszły bardzo suche, dolałam więc mleka-kolejne 4 szt, wyszły już lepiej. Wg mojego gustu kulinarnego nadal było coś nie tak. Posmarowałam więc patelnię dodatkowo olejem....I DOPIERO KOLEJNA PARTIA BYŁA OCZEKIWANA! i jak dla mnie migdałowe płatki nie są wyczuwalne w smaku, powodują jedynie przyjemną chrupkość przy jedzeniu. Wkrótce powtórzę placuszki, ale płatki uprażę-myślę, że podniosą smak i tak już wyśmienitych placuszków. Dziękuję za pomysł :)
OdpowiedzUsuńHmm, wiesz wydaje mi się, że wszystko poprostu żależy od produktów jakich używamy, od wielkości jabłka, od patelni na jakiej smażymy. Mąka kukurydziana ma to do siebie, że "pije" dużo płynu, płatki migdałów faktycznie są wyczuwalne delikatnie, ale miały chrupać - żeby moje dziecię, nie wyczuło jabłek - bo przemycam mu zielone gdzie i jak ię da;) Najważniejsze, że sobie tak dopracowałaś przepis, że smakowały.
UsuńNasze nie były ani suche, ani mokre, takie akurat, jak dla nas;)
Pozdrawiam i się polecam, a dopracowywanie przepisu do swoich indywidualnych potrzeb jak najbardziej jest wskazane;)