My już jesteśmy po pierwszej kiełbasie z grilla, pierwszej karkówce i jeszcze wiele grillowych majowych, czerwcowych, lipcowych i sierpniowych pyszności przed nami i Wami ;)
Dziś proponuję karkówkę, która zadowoli każde podniebienie, karkówka z tej marynaty jest pyszna, krucha, soczysta i nie można poprzestać na jednym kawałku, zapraszam po przepis życząc
Wam udanej i pysznej Majówki.
Składniki:
- około 1-1,5 świeżej karkówki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- przyprawy: po 1 łyżeczce pieprzu cayenne, cynamonu, słodkiej papryki
- 2-3 duże cebule
- sól przed samym grillowaniem
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć, pokroić w około 1cm plastry, delikatnie rozbić - żeby tylko je skruszyć w celu dotarcia marynaty w każde miejsce
- z oleju, miodu i przypraw oprócz soli przygotować marynatę - dokładnie wymieszać i nacierać plaster karkówki jeden po drugim, układać w naczyniu, przykryć i odstawić przynajmniej na całą noc, a najlepiej 24 h
- po tym czasie na grillu na tacce aluminiowej grillować mięso razem z pokrojoną cebulą, można też dokładnie je obsmażyć na patelni grillowej w warunkach domowych bądź upiec w piekarniku
- podawać w towarzystwie sałatki ze szpinaku z mozzarellą, pomidorkami cherry, oliwą i balsamico
Smacznego :)
Pysznośći :)
OdpowiedzUsuń