Najlepszy kompot robi moja Mama, ale ten mój też niczego sobie - żartuję, jest pyszny, zupełnie inny, bo podkręcony kilkoma dodatkowymi smakami!
Zapraszam Was majową porą na rabarba-love orzeźwienie, idealne przez całe wakacje, bo na szczęście rabarbar można długo dostać na straganach, czy tak jak ja za wczasu zamrozić i cieszyć się nim przez całe lato.
Składniki na 3 l kompotu:
- 0,5 kg rabarbaru
- 1 szklanka trzcinowego cukru
- 2 l wody
- sok z 1/4 cytryny
- około 5 słodkich truskawek
Przygotowanie:
- rabarbar umyć, pokroić na 2 cm kawałki, umieścić w garku z grubym dnem
- zasypać cukrem i przesmażyć ale na dużym ogniu, ma się "prawie przypalać", przesmażać tak około 10 minut
- zalać wodą i gotować na średnim ogniu 20 minut, po tym czasie dodać pokrojone w cieniutkie plasterki truskawki i gotować aż się rozpadną - oddadzą wtedy swoją słodych i kolor
- doprawić sokiem z cytryny, który równocześnie zachowa świeży kolor, w razie potrzeby dosłodzić
Zapraszam na inne pyszności z udziałem rabarbaru, jest jednym z moich ulubionych wiosennych warzyw:
konfitura z rabarbaru z imbirem i cytryną
konfitura z truskawek, rabarbaru i imbiru
konfitura z rabarbaru, mięty i rumu
konfitura z rabarbaru, truskawek i kardamonu
dżem z rabarbaru
kompot z rabarbaru
korzenna pasta z rabarbaru
tarta z rabarbarem i truskawkami
kruche z rabarbarem i migdałami
pleśniak z rabarbarem
czas na piknik, czyli paszteciki z konfuturą z rabarbaru
Z truskawkami musi być nieźle podkręcony :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kompot z rabarbaru! u mnie tez już niedługo będzie można rabarbar przetwarzać.
OdpowiedzUsuńTyle pyszności z rabarbarem a ja go jeszcze nie mam ; p
OdpowiedzUsuńTaki kompot pamiętam z domu rodzinnego ja ostatnio piekłam placek z rabarbaru ale twoje kruche z rabarbarem i migdałami też wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy uważa Pani, że ten kompot można pasteryzować? A może wystarczy wlać gorący do słoików? Proszę o radę. Pozdrawiam Olga
OdpowiedzUsuńCzy uważa Pani, że ten kompot można zapasteryzować na zimę? Czy może wlewać gorący do słoików? Proszę o radę i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Olgo - tak, można. Proszę wlać taki wręcz wrzący, mocno zakrecić, odwrócić do góry dnem, żeby się zassały. Pozdrawiam
Usuń