logo

niedziela, 4 maja 2014

Konfitura z rabarbaru, truskawek i pieprzu syczuańskiego

Jeszcze nie na 100 % ale sezon przetworowy już uważam za otwarty.
W tym roku wyjątkowo szybko nowalijki pojawiają się na straganach - ale to dobrze, szybciej można już zamykać "co nie co" za szkłem.
Tą kombinację już zjedliśmy, była to mała próbna porcja ale jakże pyszna!


Nie za słodka, nie za kwaśna, konkretna, odważna - idealna.
Kolejna produkcja już na większą skalę w czerwcu, kiedy tylko pojawią się kaszubskie truskawki.




Składniki na 3 słoiczki o pojemności 220 ml:
  • 400 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego pieprzu suczuańskiego

Przygotowanie:
  • rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1 cm kawałki
  • umieścić w garnku z grubym dnem, dodać cukier i przesmażyć około 10-15 minut - w kuchni ma się rozchodzić słodko-kwaśny smak
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cienkie plasterki - albo jak najdrobniej - truskawki mają dać konfiturze swoją słodycz i kolor - to ich główne zadanie
  • całość przesmażyć do zupełnego "rozpadnięcia się" truskawek, odstawić z ognia, wystudzić
  • po kilku godzinach ponownie przesmażyć - wystarczy 15 minut, na sam koniec dodać świeżo starty pieprz syczuański, dokładnie wymieszać i gorące nakładać do słoików


Nikt mnie o to nie prosił, ale jest wiele pytań, skąd mam takie piękne słoiki:
z Weck Polska - polecam, są piękne, praktyczne i dzięki nim to co w nich zamkniemy smakuje jeszcze pyszniej ;)

Smacznego ;)

10 komentarzy:

  1. chyba kupie jutro rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię taki intensywny kolor:) świetna konfitura do racuchów drożdżowych;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma niesamowity :)
    A słoiczki faktycznie wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. A słoiki suuper :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie. chętnie bym przygarnęła taki słoik albo dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię na pewno :) Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie mozna kupic pieprz syczuański? Obawiam się ,że w city Suwałki nie mam szans,nie rzucił mi się w oko w żadnym ze sklepów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ciekawe połączenie truskawka i rabarbar :) Choć tego pieprzu trochę się obawiam, bo jeszcze w ten sposób nie kombinowałam w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  9. I zrobiłam - pyszne!!! :) Pieprz dostałam w Lidlu (tydzień azjatycki) - to tak dla poszukujących. Pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...