logo

niedziela, 9 września 2012

Bułka z dynią

Są to najpyszniejsze bułko-chlebki jakie do tej pory zmontowałam w swojej kuchni.
Przepis z "Księgi Chleba" na 2 duże bułki, które znikają w oka mgnieniu.
Zajadane same, z masłem, popijane mlekiem,...
Mięciutkie, wilgotne, delikatnie słodkie, żółciutkie od dyni... Pyszne!


Wiem, że specjalnie zamrożę dynię, żeby i zimą zajadać się tak pysznym pieczywem.
Piszę tego posta o 5.43 i co robię... zjadam kolejny kawałek, tym razem w towarzystwie kakao;)


Takiego przepisu nie może zabraknąć w akcji "Upiecz Smakowity Chleb", zorganizowanej przez blog "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny Smakowita.




Składniki na 2 wyrośnięte buły:

  • 1 kg mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 0,5 kg dyni - waga już po obraniu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
  • obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusic do miękkości - w przepisie jest napisane, żeby przetrzeć przez sito, ja poprostu zmiksowałam, ostudzić
  • do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut
  • dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto
  • zostawić pod przykryciem na godzinę
  • formy-keksówki wysmarować dokładnie olejem, piekarnik nagrzać do 200 stopni
  • ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki, zostawić do wyrośnięcia, do wypełnienia jej po brzegi
  • piec w opcji góra-dół na przedostatnim poziomie piekarnika około 25-30 minut
  • wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia



Smacznego;)


Upiecz Smakowity Chleb!

30 komentarzy:

  1. Świetne, po prostu cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już chyba pisałam, żem Twoja wielka fanka! Uwielbiam Twoje przepisy, zdjęcia i... sposób patrzenia na świat! Jesteś mega :)
    p.s. dynię uwielbiam za jej uniwersalność i niezwykłą urodę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podpisuje się pod tym komentarzem wszystkimi moimi członkami :) . Ewuś I LOVE YOU i Twoje przepisy. za tydzien jade do tesciów po dynie

      Usuń
    2. podpisuje sie pod tym komentarzem wszystkimi członkami. Ewuś I LOVE YOU i Twoje przepisy . za tydzien jade po dynie do teściów

      Usuń
    3. Dziewczyny, dziękuję bardzo! Normalnie dodałyście mi skrzydeł do dalszego pieczenia i bycia tu w sieci;) Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  3. Robiłam ostatnio dyniowy chlebek, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda?;) Ja na chleb z dynią też mam przepis, ale zaczęłam od tych bułłłłekkkk!

      Usuń
  4. Piękne bochenki, śliczny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt i dają dużo świeżości do bułek, są mięciutkie i pachnące!

      Usuń
  5. Pieczywo z dynią ma to do siebie, że ten intensywny kolor sprawia, że chce się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mma dynie i nie zawaham sie jej uzyc,.. tez chce zrobic buleczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie wygląda - a ja mam w domu akurat dynię więc wezmę się do pieczenia :)
    Ewuś, dynie mrozisz normalnie tak jak wszystko inne czy robisz z nią coś specjalnego? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, nigdy nie mroziłam, ale muszę≤ bo bez tych bułek nie wytrzymam do anstępnego roku jak się sezon na nie skończy;( Chyba zamrożę już takie gotowe puree, albo w słoikach zapasteryzuję;) Jak pokombinuję, to dam znać;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja co roku mrożę potartą już cukinie gotową na krem czy do chleba i w kawałkach do innych potraw. Smakuje właściwie tak samo jak świeża

      Usuń
    3. Ja co roku mrożę dynie, potarta na chleb i placuszki , i w kawałkach do innych potraw. Właściwie smak dyni jest identyczny

      Usuń
  8. Bardzo interesujący przepis, zapisuję i postaram się jak najszybciej wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać mi znać jak smakowały! Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Chlebki zrobione rewelacja! polecam, wszystkim aż się uszy trzęsą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robię podobnie :)

    zapraszam do mnie http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/13/jablecznik-na-kruchym-waniliowym-ciescie/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten chleb piekę właśnie po raz 34! i napiszę kolejny raz: Najlepszy dyniowy bułko chlebek :)
    Ślicznie pachnie, smakuje jak najlepszy tostowy chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha, pycha i jeszcze raz pycha :) Bardzo puszysty i mięciutki i fajne, bezproblemowe przy wyrabianiu ciasto. Korciło mnie, żeby zrezygnować ze skórki cytrynowej, ale na szczęście się powstrzymałam i nie żałuję. Zwiększyłam ilość soli. Dziękuję za przesmaczną dyniową inspirację :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki rozmiar keksówki używałaś?

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam z małymi modyfikacjami, bardzo smaczny chlebek. http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/10/chleb-tostowy-buka-z-dynia.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...