Wodę różaną robię pierwszy raz, maleńką porcję - bo w butelce 100 ml zaweckowałam i zobaczę czy się uda ją przechować. Resztę trzymam w lodówce i już na bieżąco używam.
Składniki na 1 l wody różanej:
- 300 g płatków róży
- 1 l bardzo gorącej wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- płatki róży przebrać i oczyścić, jak nie lubicie smaku goryczki - usunąć białą część z płatków - mi ona nie przeszkadza, ja jej nie usuwam, jak dla mnie jest delikatnie wyczuwalna, bo o niej wiem ;)
- delikatnie i przez krótką chwilę opłukać płatki - następnie zalać 1 l gorącej wody
- dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce - ja trzymałam w lodówce
- po minionym czasie odcedzić płatki od wody różanej, przechowywać w lodówce i zużyć jak najszybciej - póki co mija już tydzien i z tą w mini butelce i z tą w większym wydaniu jest wszystko w porządku
Smacznego ;)
Śliczny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńCudownie! Właśnie czekam, żeby pojechać do rodziców i narwać tych pięknie pachnących róż, bo mam w planach babciną konfiturę z płatków! Jeśli mi zostanie płatków to zrobię też wodę :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo różanie :-)
Jaki ma piękny kolor !:)
OdpowiedzUsuńJakie roze zbierac na wode I przetwory
OdpowiedzUsuńCzy taka wode mozna by tez uzyc jako mgielke do twarzy? Mam taka wode rozana z Bulgarii, to jest tam bardo popularne i jest wspanialnym dodatkiem do pielegnacji skory, cudnie pachnie i koi, zwlaszcza po zmyciu makijazu. Pozdrawiam, wspaniale zdjecia! :)
OdpowiedzUsuń