logo

wtorek, 14 maja 2013

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Nasz Synek od Zajączka dostał bardzo ciekawą książkę kucharską "Mama tata patelnia i ja", wydaną przez miesięcznik "Dziecko". Jest w niej wiele smakowitych i pięknych dań, które krok po kroku mamy zamiar razem przerobić;)


Na pierwszy ogień poszła tarta, którą na próbę zrobiłam z połowy porcji, troszkę odjęłam, troszkę dodałam i podam już z naszymi zmianami. W przepisie ubija się pozostałą pianę z białek i tworzy wzór kratki na cieście, wcześniej posypując ją orzechami, ja ją pominęłam;)


Zniknęła prawie w całości za jednym posiedzeniem, była pyszna i taka wiosenna!



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

  • 1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml)
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:
  • w misce umieścić wszystkie składniki i zagnieść je na kruche ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę
  • w tym czasie umyć i oczyścić rabarbar, pokroić i przesmażyć z cukrem aż odparuje nadmiar soku i powstanie gęsta masa ( zacznijcie od połowy cukru jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast)
  • schłodzonym ciastem dokładnie wykleić dno i boki tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 12-15 minut
  • wyciągamy formę z ciastem z piekarnika, posypujemy spód bułką tartą i wykładamy masę rabarbarową, posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, lekko je dociskając, dopiekamy kolejne 15-20 minut ale już w 160 stopniach
  • wyciągamy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia


Smacznego;)



25 komentarzy:

  1. Smakowite ciasto! Jak z tym rabarbarem jest? Mnie ciasta z rabarbarem zawsze odstraszały ze względu na wyobrażenie o ciągnących się częściach łodyg - tak jak w kompocie. Powiedz jak go kroisz, że wyszła Ci taka zgrabna masa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda, po pierwsze go dokładnie obieram"ze skórki" i kroję w 1 cm kawałki, to wszystko podczas smażenia z cukrem idelanie się rozpada i nie ma żadnych zbędnych łodyg;) Pozdrawiam i za chwilę zapraszam na konfiturę rabarbarowo-truskawkową;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to ja czekam na tę konfiturkę :)

      Usuń
  3. A widzisz, obierasz go! Teraz rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda tak pysznie i soczyście!:)
    Wspaniałości.
    A wiesz, ja nie zawsze obieram rabarbar ze skórki i też jest pysznie i się nie ciągnie w cieście.:)
    Czasami podsmażam jak Ty, a czasami nie i tez smacznie jest.:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, przerobilabym taka tarte :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda!intrygujący środek..

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wygląda! Jaki piękny kolor! :) U mnie też dzisiaj ciacho z rabarbarem, więc zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sezon na truskawy :D A Magdzie polecam zrobić ciasto z rabarbarem! Są boskie! Lekko kwaskowate, idealne na letnią pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś wspaniałego, wygląda obłędnie soczyście :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawi mnie to połączenie rabarbaru z truskawkami..:)! Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniamuśnie to wyglada:) Jeśli każdy przepis z tej ksiązki jest tak rewelacyjny t musze jej poszukać:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślinka cieknie na ten widok :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta szklanka cukru to jakieś nieporozumienie, totalny ulepek, nie za bardzo da się zjeść. Niestety "uwierzyłam" przepisowi i nie dozowałam cukru, powinna być informacja,że z całą szklanką wychodzi mega słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego zawsze Anonimowe komentarze są niezadowolone z przepisu?

      Ciasto jest z rabarbarem, który jest kwaśny, w samym kruchym cukru jest tylko 1 łyżeczka - więc jest neutralne i nie słodkie. Dla nas nie wyszło mega słodkie, tylko w sam raz, z przepisu skorzystało już kilka osób i nikt nie miał zastrzeżeń.

      Dziękuję za zwrócenie uwagi, że powinna być taka informacja, już dodałam. Proszę się podpisywać na drugi raz, bo nie miło się odpowiada, nie wiadomo Komu;(

      Pozdrawiam/Ewa

      Usuń
    2. Totalna bzdura,wszystko super sie kompunuje,rabarbar jest kwasny,ciasto w ogole nie jest slodkie wiec ta ilosc cukru jest ok.
      Kasia N.

      Usuń
    3. Nie napisałam,że jestem niezadowolona z przepisu, tylko,że tarta wyszła za słodka. Trochę bardziej kwaśna byłaby o wiele lepsza, proszę nie odnoś krytyki jednego aspektu do całego przepisu, szczególnie,że nic takiego nie napisałam, bo kruche ciasto wyszło ok. Gosia (zapomniałam ostatnim razem)

      Usuń
    4. Do Kasi.N: czyli jak tobie takie słodkie smakuje to mi też ma? Rabarbar jet kwaśny, ale przy tej ilości cukru, już nie jest, możesz sobie dodać nawet 10 szklanek, ale daruj sobie komentarze negujące moje odczucia smakowe. Gosia

      Usuń
    5. Gosiu, odrazu lepiej jak odpisuję imiennie;)

      Dobrze, że napisałaś, że powinna być taka informacja w przepisie i ją odrazu dodałam.

      Na samym wstępie jest napisane, trochę odjęłam trochę dodałam - bo w oryginale było jeszcze więcej tego cukru i ja robiłam pod nasze kubki smakowe - nam podpasowała i jeszcze kilku innym osobom właśnie szklanka cukru na taką ilość.

      Przyjmuję krytykę i cieszę się z niej, troszkę mnie tylko zdenerwowało, że najczęściej "Ktoś" anonimowo pisze, bo wierz mi, prowadzenie bloga - choć jest mega przyjemne - jest bardzo trudne:(

      Mam nadzieję, że jeszcze się skusisz na skorzystanie ode mnie z przepisu, ja obiecuję, przy niektórych z nich zwrócić uwagę na takie rzeczy, na które Ty mi ją zwróciłaś;)

      Pozdrawiam/Ewa

      Usuń
    6. Do Gosi: nie,to znaczy tylko tyle ze wedlug mnie wszystko super sie komponuje i mi smakuje z taka iloscia jaka podana jest w przepisie a nie wszystkim musi w takich proporcjach smakowac.
      Kasia N.

      Usuń
    7. Skuszę się na pewno, choć wielkiego zacięcia kulinarnego nie mam i bardzo często powtarzają się u mnie te same potrawy, dlatego taki blog może być fajną inspiracją,pozdrawiam. Gosia

      Usuń
  14. Przepyszne ciasto:),gdybym pozwolila zniknelo by w pare minut :), wszystko super sie komponuje,goraco polecam :)!!!

    Kasia N.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...