logo

niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto pomarańczowe marchewkowe i Trzecie Urodziny bloga MojeTworyPrzetwory !

Mój blog kończy dziś 3 lata!
Gdybym mała odpowiedzieć na pytanie - czy było warto go założyć - odpowiadam TAK!
Największe i Najpiękniejsze Przyjaźnie, Najpyszniejsze i Najciekawsze dania i projekty, Znani i Profesjonalni Ludzie tworzący pyszne dania, nowe smaki, nowe miejsca, nowe marzenia - to wszystko wydarzyło się dzięki temu, że zaczęłam blogować!
Oczywiście były i smutki i rozczarowania - ale na szczęście dużo mniej i już to wszystko dawno jest za mną! Trzeba patrzeć przed siebie, bo jeszcze tyle jest do zrobienia :)

Pragnę jednak Podziękować Wam za to, że Jesteście, zaglądacie, komentujecie, korzystacie z przepisów! Wybaczcie, że tak mnie mało na blogu, staram się to nadrabiać na Facebook-u i tam być z Wami w ciągłym kontakcie, ale MojeTworyPrzetwory - to moja pasja, a co robione z pasją nie może być robione na siłę! Jestem więc obecna tyle ile mogę i robię to zawsze z wielką przyjemnością!

Częstujcie się Kochani moim urodzinowym Tortem Marchewkowym, z fioletowej marchewki, oliwy pomarańczowej z nutą trawy cytrynowej i kremu z Burbon Vanillią ;)


Nie będę chwalić się liczbami, statystykami,  publikacjami czy innymi sukcesami, bo Kto śledzi mnie na Facebook-u to jest na bieżąco, dziś poprostu: DZIĘKUJĘ, ŻE JESTEŚCIE!!!





Składniki na formę o średnicy 15 cm:

  • 2 małe jajka - białka i żółtka osobno
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 130 ml oliwy pomarańczowej z nutą trawy cytrynowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki startej marchewki - ja dałam fioletowej :)
  • garść orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek serka typu twarożkowego
  • 1 łyżka miodu - dałam wiosenny
  • tylko na czubku noża odrobina Bourbon Vanille

Przygotowanie:
  • białka ubić z cukrem na puszystą pianę
  • ciągle miksując dodać żółtka i pomału wlewać olej
  • do ciągle ubijającego sie ciasta dodajemy mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli
  • na sam koniec już na najmniejszych obrotach dodajemy startę marchew i orzechy
  • do wysmarowanej formy masłem i wysypanej bułką tartą wykładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach
  • po upieczeniu, studzimy i dekorujemy kremem: twarożek mieszamy z miodem i vanilią, wykladamy na ciasto i odrazu podajemy


Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. pysznie wygląda ciacho:) gratuluje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wygląda przecudownie. A Tobie życzę pasji.
    Buziaki Ilona

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego :) 3 lata to już niezły staż! Samych szczęśliwych chwil Ci życzę Ewuś :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jessu Ewa jakie ciasto! Oliwa musi być boska :) Zabieram kawalek na rano do kawki .Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowości i słodkości, czarodziejko :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda! Piękny staż! Gratuluję i życzę kolejnych lat w blogosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Życzę kolejny 3 lat razy 100 :D
    A ciasto marchewkowe jest pięknie smakowite, po prostu uwielbiam :)

    tojasolange.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto Ewciu na wspaniałą rocznicę! Wszystkiego najlepszego dla bloga i dla Ciebie Kochana !
    :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje! Kolejnych cudownych lat blogowania życzę :)
    A tort wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście, że się częstuję Ewuniu:) ... a Tobie i Twojemu blogowi życzę wielu kolejnych tak smakowitych lat:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, to ciasto prezentuje się znakomicie! *.*
    Moje gratulacje z powodu rocznicy! :)
    Wszystkiego dobrego, dużo wytrwałości i nieskończonych, pysznych pomysłów! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...