Nie udał się jednak nasz plan, wyskoczyły inne ważniejsze sprawy, stąd dziś upiekłam nie szarlotkę, ale jogurtowe ciasto z musem jabłkowym - oczywiście swojej roboty - mus z cynamonem i imbirem.
Zaszalałam, bo upiekłam bardzo dużą blachę - tą, która jest w piekarniku :) Zniknie tak samo szybko jak mała, niech sobie pojedzą moje chłopaki:)
Już upieczone, teraz stygnie, w domku pachnie tak pięknie i słodko.
Składniki na blachę 40 x 35 :
- 1 kubek jogurtu naturalnego 370 g
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubek cukru
- 1 kubek oleju
- 4 jajka
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki
- mus jabłkowy 2 litrowe słoiki
Kruszonka:
- 3 łyżki miękkiego masła
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki brązowego cukru
połączyć ze sobą wszytskie składniki wyrabiając ręką
Przygotowanie:
- do dużej miski wlać jogurt - umyć kubeczek i odmierzać nim pozostałe składniki: mąkę, cukier, olej - wymieszać (ja wszystko mieszam rózgą)
- dodać jajka, proszek do pieczenia i wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić mus jabłkowy (ja mam mus z kawałkami jabłek z dodatiem cynamonu i imbiru, już taki robię do słoików)
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut(do suchego patyczka)
- po tym czasie wysuwamy na chwilę blaszkę z ciastem, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 10 minut
- jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem
Ciasto można także wykonać w mniejszym wydaniu, wystarczy zrobić z małego jogurtu 150 g -umyć po nim kubeczek i wszystko odmierzać, a resztę składników dać o połowę mniej - owoce też dajemy w zależności od naszych upodobań, albo tego co akurat mamy pod ręką.
Warte zrobienia, bo szybko, tanio i zdrowo:)
Smacznego:)
Musi być pyszne, uwielbiam połączenie jabłek i kruszonki. Na pewno niebawem wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńJest pyszne i szybkie. Nie trzeba miksera, wielu składników, tylko chęci i pyszne jabłuszka;)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne! Proste, szybkie i smaczne.
OdpowiedzUsuń