logo

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Ciasto jogurtowe z musem jabłkowym i kokosową kruszonką

Wczoraj na Długim Targu odbył się koncert kolęd z udziałem wielu gwiazd polskiej sceny muzycznej - anioły rozdawały opłatek, sztuczne ognie i pierniki, atmosfera pomimo pogody - gorąca;)


Delikatnie zmarznięci  wstąpiliśmy do Grycana na gorące "co nie co" , Domiś zjadł rureczki, pobawił się w kąciku dla dzieci z nowo poznanym kolegą Michałem a my natchnieni kartą, a dokładnie szarlotką postanowiliśmy, że upieczemy sami w domku.



Nie udał się jednak nasz plan, wyskoczyły inne ważniejsze sprawy, stąd dziś upiekłam nie szarlotkę, ale jogurtowe ciasto z musem jabłkowym - oczywiście swojej roboty - mus z cynamonem i imbirem.




 Zaszalałam, bo upiekłam bardzo dużą blachę - tą, która jest w piekarniku :) Zniknie tak samo szybko jak mała, niech sobie pojedzą moje chłopaki:)

 Już upieczone, teraz stygnie, w domku pachnie tak pięknie i słodko.


Składniki na blachę 40 x 35 :

  • 1 kubek jogurtu naturalnego 370 g
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • mus jabłkowy 2 litrowe słoiki
Kruszonka:
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyżek mąki 
  • 3 łyżki brązowego cukru
połączyć ze sobą wszytskie składniki wyrabiając ręką


Przygotowanie:
  • do dużej miski wlać jogurt - umyć kubeczek i odmierzać nim pozostałe składniki: mąkę, cukier, olej - wymieszać (ja wszystko mieszam rózgą)
  • dodać jajka, proszek do pieczenia i wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić mus jabłkowy (ja mam mus z kawałkami jabłek z dodatiem cynamonu i imbiru, już taki robię do słoików)
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut(do suchego patyczka)
  • po tym czasie wysuwamy na chwilę blaszkę z ciastem, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 10 minut
  • jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem

Ciasto można także wykonać w mniejszym wydaniu, wystarczy zrobić z małego jogurtu 150 g  -umyć po nim kubeczek i wszystko odmierzać, a resztę składników dać o połowę mniej - owoce też dajemy w zależności od naszych upodobań, albo tego co akurat mamy pod ręką. 

Warte zrobienia, bo szybko, tanio i zdrowo:)

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Musi być pyszne, uwielbiam połączenie jabłek i kruszonki. Na pewno niebawem wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne i szybkie. Nie trzeba miksera, wielu składników, tylko chęci i pyszne jabłuszka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest przepyszne! Proste, szybkie i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...