Składniki na śniadanie dla 3 osób:
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- 3 małe jabłka ( 100-110 g/ szt)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego - tutaj
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- jajko, jogurt i mleko i olej umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy rózgą
- dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sól
- jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do reszty i mieszamy
- patelnię smarujemy cienką wartswą oleju i na rozgrzaną wykładamy po łyżce ciasta tworząc placuszki, smażymy na średnim ogniu po 3-4 minuty
- usmażone posypujemy cukrem pudrem
Smacznego:)
p.s. placuszki są prawie z samego jabłka, dodatek jogurtu sprawia, że są bardzo delikatne i są problemy z przewroceniem ich na drugą stronę, trzeba to zrobić za pomocą szpatułki, można oczywiście dodać więcej mąki, ale będą wtedy sztywniejsze i to już nie będzie to samo, a warto delikatnie się z nimi obejść, żeby móc je zjeść;)
Ile ja bym dała za takie śniadanko...
OdpowiedzUsuńIle?:) Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania
Usuńwszelkie placuszki na tak:)
OdpowiedzUsuńśliczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńU mnie dwa dni temu też były placuszki :)Pyszne są takie śniadanka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu chłopaków;)
UsuńJa wszelkie placuszki uwielbiam robić, smażyć, zawijać, ale od jedzenia to mam ludzi;)
OdpowiedzUsuńile placuszków wychodzi z tej porcji?:)
OdpowiedzUsuńMi wyszło 20 sztuk, kładzionych po 1 łyżce.
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię takie placki. Ale koniecznie- muszą być spore! :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygladają
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Przepis chyba za staropolskiej kuchni. Dziękuję za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńTo jest moja improwizacja, trochę tego, trochę tamtego i ... wychodzi coś takiego;) od kiedy prowadzę bloga, to tak kombinująć spisuję i potem z karteczkami montuję wpis na blogu, bo zawsze z głowy robilam i "na oko" Cieszę się, że smakują;)
UsuńZaraz mam zamiar zrobić te placuszki dla mojego chłopaka ;) hihi. Mam nadzieję, że bd pyszne bo na takie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń