Chcąc dodać kolejny przepis do akcji "Nie wyrzucam jedzenia" i "Tylko ze spiżarni", opróżniam zamrażarkę, a tam znalazłam krokiety z kapustą i grzybami z farszu, który był w tej tarcie na Święta tutaj i sosik kurkowy. Tak więc obiad na dzisiaj gotowy.
Składniki na ciasto:
- 0,5 l mleka
- 0,25 kg mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
- jajka i mleko umieszczam w misce i ubijam, dodaję olej, mąkę i sól, mieszam aż do uzyskania jednolitej masy
- rozgrzewam patelnię i wylewam ciasto, smażę około 1,5 -2 minuty z każdej strony
Na tak usmażone placki kładę nadzienie kapustno-grzybowe tutaj i zwijam tworząc dość spore krokiety, polewam podgrzanym sosem na bazie śmietany i suszonych kurek.Do tego poprostu sałata lodowa polana oliwą z oliwek i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego:)
Wazne, by wykorzystać to, co zalega w lodówce;)
OdpowiedzUsuńPyszny sosik!
Cos takiego za mną chodzi.. krokiety z grzybami... mmm wykrakałaś:) Wczoraj jeszcze wspominałam siostrze, że bym zjadła:) Na sosie wyglądają megaapetycznie :)
OdpowiedzUsuńI były megaapetyczne :)
UsuńNo i teraz będą za mną chodziły krokiety... Ale co ja pocznę jak grzybków nie mam :(
OdpowiedzUsuńPyyycha! Takie krokiety to bym zjadła choćby teraz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!