logo

czwartek, 12 stycznia 2012

Pasta z wędzonej makreli i twarogu mojej Mamy

W lodówce byla makrela, zazwyczaj zjadaliśmy ją ot tak, na chlebek, do tego ogórek, majonez.
Przypomniała mi się pasta z makreli, jaką robi moja Mama, jaką uwielbialiśmy jako dzieci. 

Zadzwoniłam, dostałam przepis, wszystkie składniki są, więc zrobiliśmy.




Mój M. jak zawsze był od najprzyjemniejszego - oddzielenia mięska od ości:)

Składniki:
  • 200 g wędzonej makreli ( w całości ma tyle warzyć)
  • 125 g tlustego twarogu
  • 3 łyżeczki  takie pełne koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • obrać makrelę dokładnie z ości i rozdrobnić
  • w dużej misce rozgnieść twaróg, dodać makrelę, koncentrat, majonez, doprawić pieprzem i solą




Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Na pomidorowo pasty makrelowej nie robiłam :) Tym bardziej z twarogiem :) Więc uznaję to za ciekawe i do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko w moim domu rodzinnym robiło się taką pastę, u większości występuję makrela głównie z jajkiem, majonezem, ogórkiem, cebulką. Zachęcam do zrobienia, jest bardzo smaczna.

      Usuń
  2. Moja mama robi pastę z makreli zupełnie inaczej. Muszę jednak przyznać, że Twój pomysł jest niezmiernie ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje - Nasze tylko wykonanie, pomysł od wielu, wielu lat mojej Mamy :)Zapraszam do spróbowania jeśli jesteś z okolic Gdańska;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...