logo

czwartek, 12 stycznia 2012

Rosół z kaczki z kluskami lanymi

Uwielbiamy rosół,taki tradycyjny z kurczaka i kawałkiem wołowiny albo z kaczki, taki lubimy najbardziej i do tego obowiązkowo kluski lane, w moim domku rosołu nigdy nie jemy z makaronem!

Ostatnio w Lidlu wypatrzyłam porcjowane mięso z kaczki, byłam miło zaskoczona, stąd też dziś na obiad rosołek.

 

Składniki na 5 l rosołu:
  • 2 uda z kaczki 
  • 7 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony
  • natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 9 - 11 łyżek mąki

Przygotowanie:
  • mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą, włożyć do 6 l garnka i zalać do 3/4 zimną wodą, zagotować i zdjąć "ten brzydki osad" ( nie lubię nazywać tego po imieniu)
  • dodać warzywa: marchew, pietruszkę i seler - obrane, umyte i pokrojone tyko na pół, oprócz pory i cebuli
  • dodać 4-5 liści laurowych, 4 ziela, 6 ziarenek pieprzu i na wolnym ogniu pogotować około godzinę
  • dodać por, też pokrojony tyko na 2-3 części i podpieczoną cebulę, taką w całości
  • gotować dalej około 15-20 minut
  • do miseczki wybić jajka, rozmącić i dodawać mąkę - mieszać energicznie, ciasto ma być na granicy gęstości i bycia lejącym, inaczej nie umiem tego określić
  • na gotujący się rosół wykładamy kluseczki - najlepiej małą łyżeczką i czekamy do ich zagotowania się - wypłyną na wierzch
  • doprawić rosół solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki - ja natkę dodaję do talerza, nie wszyscy u mnie lubią
  • wyjąć mięso, obrać i każdemu dodać do talerza - nie dodaję już obranego mięsa do rozołu, bo potem jak to mówi nasz synek: w zupie pływają paproszki:)


Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym taki rosołek...i uwielbiam kluchy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny rosół. Uwielbiam. Zdjęcia rozgrzewają... a sam rosół wbrew pozorom to bardzo fotogeniczna zupa:) Apetyczny złoty, energia marchewki, zieleń natki i kawałki mięsa..i te oka na powierzchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być super rosołek, nie próbowałam jeszcze takiego na kaczce. Chyba wypróbuje w weekend :) A w jakiej cenie było te mięso z kaczki w Lidlu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uda chyba po 19zł/kg, za 2 sztuki - bo tak są pakowane zapłaciłam 11 zł;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...