logo

środa, 18 stycznia 2012

Placki / Placuszki z cukini

Moje małe chłopaki jak już wspominałam wcześniej nie przepadają za świeżymi owocami i warzywami, a i te przerobione muszę sprytnie przemycać do ich brzuszków;)


Dzisiaj propozycja placuszków z cukini, są świeże, delikatne, rozpływają się w buzi i nie można się nimi najeść. Przepis z Kwestii Smaku, ja nie dodaję pieprzu w wersji dla dzieci, tylko delikatnie solę i dodatkowo podaję kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny.



Składniki dla 3 osób:
  • 30 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 1 mała cukinia - do 300 g
  • oliwa do smażenia
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

Przygotowanie:
  • mąkę i jajko dokładnie wymieszać rózgą, dodać sól i mleko, wymieszać
  • cukinię umyć i w całości ze skórką zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z mąką, jajkiem i mlekiem, dokładnie wymieszać (składników wiążących móże się wydawać mało, ale tak ma być, to są placki z cukini a nie z mąki, jajek i mleka)
  • rozgrzać oliwę na patelni i wykładać po 1 łyżce formując płaskie placuszki, smażyć z obu stron około 2 minut na złoty kolor, podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym



Smacznego:)

8 komentarzy:

  1. Zjadłabym takiego placuszka... Coś za mną chodzi i nie wiem co. Jeszcze dzisiaj nic nie jadłam i nawet nie co zjeść, ah te życiowe dylematy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula, to szybciutko się za nie zabieraj, są przepyszne, my jak wpadnie w nałóg, to co 2 dzien na przekąskę robimy. Takie małe cukinie masz cały rok dostępne, najlepsze, bo zawsze świeże są w Lidlu.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojj mniam!:)
    nie mam cuknii, buuu

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam i smażę kolejne placki;) Tym razem dla M., dał znać, że już jedzie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, dopiero skończyłem, przepyszne! Jutro poproszę o następną porcję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do takich placków z cukinii dodaję jeszcze startą marccewkę oraz sporo drobno posiekanego koperku. Pycha, A jeszcze do tego delikatny sosik czosnkowy zrobiony z jogurtu , trochę majonezu i 2-3 ząbki czosnku + koniecznie odrobina cukru. PYYYYCHA!!!!!! Mój Andrzejek to uwielbia. Życzymy smacznego.
    Alissss

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja lubie z cukrem:) lub smietanka na słodko pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...