logo

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią

Szybka bezmięsna propozycja dla zabieganych smakoszy makaronu.




Składniki dla 4 osób:

  • makraon spaghetti - całe opakowanie
  • 2 słoiki 0,5 l pomidorów całych w zalewie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz ziołowy
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki pokrojonej bazylii

Przygotowanie:
  • makaron gotujemy al dente
  • na pateli rozgrzewamy oliwę i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w cienkie pióra cebulę i przesmażamy około 2-3 minut ciągle mieszając
  • dodajemy pomidory i smażymy - mieszając cały czas około 4-5 minut, dodajemy cukier, sól, pieprz do smaku i dusimy pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu
  • zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem
  • wykładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i bazylią
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam spaghetti, przypomniałaś mi ten smak :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale miałem wypasik. Proste, szybkie i smaczne. Dzisiaj na to liczyłem! Dziękuję Kochanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...