Teraz szybki obiad, kurczak duszony w sosie z gąsek czyli zielonek, pieczony ziemniak i sałatka z ogórka z zimowych zapasów.
Nosy i policzki czerwone, rękawiczki mokre, troszkę zmarzliśmy po tych szaleństwach na śniegu.
Składniki:
- kurczak podzielony na części
- 1 l słoik gąsek w solance
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 3 ziemniaki
- 3 lyżeczki masła
- 0,5 l słoik sałatki z ogórków z czosnkiem na słodko
Przygotowanie:
- rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka przyprawionego tylko delikatnie pieprzem z każdej strony
- przełożyć mięso do rondla, zalać gąskami ze słoika - dusić około 40-5o minut
- po tym czasie mięso wyłączyć i dodać jogurt, najpierw rozmieszać jogurt z odrobiną sosu powstałego w czasie duszenia się mięsa, potem pomału wlać resztę do rondla, uważać, żeby się nie zważyło
- ziemniaki umyć i wstawić do mikrofalówki na około 12-15 minut, w połowie czasu obkręcić na drugą stronę
- upieczonego kurczaka wykładamy na talerz, do tego ziemniaka - nacinamy w połowie, nie do końca, solimy, posypujemy pieprzem, ddajemy masło i łyżkę jogurtu, do tego sałatka ze słoika
Smacznego:)
p.s. 1 ziemniak - około 7 minut
2 ziemniaki- około 10 minut
3 ziemniaki - około 15 minut
p.s. 1 ziemniak - około 7 minut
2 ziemniaki- około 10 minut
3 ziemniaki - około 15 minut
sos z gąsek? musi być przepyszny!:))
OdpowiedzUsuńŚwietne bałwanki :)) A grzybków dawno nie jadłam, a chętnie zjadłabym takie mięsko z grzybkami mniam mniam :))
OdpowiedzUsuńZazdroszczę i szaleństwa na śniegu (nie mam sanek:/) i pysznego obiadu z gąskami. Nie pamiętam kiedy ostatnio zbierałam je w lesie.. dobrych kilka lat temu:/
OdpowiedzUsuńJa mam to szczęście, że co roku Mama zabiera mnie na Kaszuby na gąski - uwielbiam je zbierać i robię tyko w solance -każdą ilość;)
OdpowiedzUsuńA sanki mam-y, o synka mamy;)
pyszny obiadek :) chętnie bym taki zjadła :) a blog zaczynam obserwować :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do Gdańska:)
OdpowiedzUsuńW końcu się odważyłam za namową mojego M.