logo

wtorek, 21 lutego 2012

Biszkopt z przepisu, który ma ponad 40 lat

Jest to przepis mojej Mamy, która przez całe swoje życie korzysta tylko z tego przepisu, zawsze się udaje i jest tak pyszny, że musiała piec dwa, bo zawsze wyjadaliśmy ten piękny słodki wierzch - mówiliśmy na to słodka skórka;)



Aż wstyd się przyznać, ale to jest mój pierwszy biszkopt upieczony według tego przepisu i już wiem, że po inny nie sięgnę!!!

Pachnie obłędnie, ślicznie wyrósł i jest pyszny, cała góra została już wyskubana przez moich chłopaków, zupełnie tak samo jak my wyjadaliśmy Mamie;)

Troszkę mi popękał, bo użyłam za małej tortownicy, którą wyłożyłam papierem do pieczenia i się wylewał, ale i tak uważam ten pierwszy raz za udany.
Na drugi raz wysmaruję tortownicę masłem i obsypię bułką tartą.


Cała tajemnica w jego sukcesie tkwi w ubijaniu jaj z cukrem - trzeba ubijać długo - 10-15 minut, aż masa będzie bielusieńka.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • jaja, cukier i cukier waniliowy ubijać mikserem bardzo długo, aż masa będzie bielusieńka - około 10-15 minut
  • dodać mąkę i proszek do pieczenia i już na małych obrotach miksować tylko do połączenia
  • piec w 150-160 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka


Smacznego;)

18 komentarzy:

  1. WOW, ale wysoki Ci urósł. Ciekawe czy zdążysz coś z niego wyczarować, czy zjecie taki bez niczego:)
    Przepis zachowuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, na początku się martwiłam, że aż mi się wylewał z tortownicy, ale w sumie fajnie wyszło. Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Właśnie podzieliłam go na 4, został mi jeden blat, wierzch - ten chrupiący wyskubany został przez noc, a z pozostałych blatów wycięłam chłopakom poprostu serduszka i gwiazdki i zjedli tak na sucho. Coś pysznego, sama nie wiem, jak mogłam nie piec tego biszkoptu, ale w sumie nie robiłam takich ciast z jego udziałem, oprócz tortów 2-3 razy w roku. Teraz nadrobię zaleglości, nie chwaląc się jest bardzo pyszny, o czym świadczy pochłonięcie 3/4 przez moich chłopaków. Pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Super widać się udaje ale ja mam przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia,nigdy nie dodaje p/p. Tyle co jaj tyle łyżek średnio pełnych mąki w tym 2/3 tortowej ,a 1/3 ziemniaczanej.Jajka; oddzielnie ubijam z cukrem żółtka i białka.Jest
      super,zawsze się udaje, nawet teraz kiedy robię ręcznie ,bo robot miał 30 lat i się zepsuł.

      Usuń
    3. Jak piekę z jaj wiejskich, takich dużych tylko z jednego sprawdzonego źródła, to też bez proszku do pieczenia, ale jak z kupnych sklepowych to dodaję, jak Mama. Kiedyś też go piekła bez, bo miała swoje kury i swojej jaja.Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jest świetny i w ogóle nie wygląda na 40-tkę! ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie pytałam Mamę, od kiedy go piecze, mówiła, że pierwszy raz na chrzciny mojego nastarszego brata, a On ma ponad 40-ścilat, a nie pamięta skąd ma ten przepis, więc może jest i starszy;)

      Usuń
  3. Jaki wysoki Ci wyszedł;) Piękny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyrósł...:) muszę koniecznie zapisać i wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrósł i to dobrze, bo by mi zabrakło na dzisiaj do ciasta;)

      Usuń
  5. Biszkopt z takie przepisu musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na biszkopt mojej mamy tez jest wspanialy :P A tak na serio, to te mamowe przepisy sa po prostu najlepsze :) Zjadalbym Twojego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są i naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego ja go nie piekłam, 3/4 pożerli na sucho tak im zasmakował;)

      Usuń
  7. Gratuluję, piękny biszkopt !

    OdpowiedzUsuń
  8. Healthier and Slower Life i Samantha - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. hej, biszkopt cudo wlasnie takiego poszukuje by zrobic tort na komunie czy jak to ciasto wyleje do tortownicy o sred.28cm. to tez usosnie taki wysoki by go podziielic na 3-czesci bo taki potrzebuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, odpowiedź na meilu;) I czekam na wieści jak się udał;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...