logo

poniedziałek, 6 lutego 2012

Cukinia w otrębach

Prawie każdego dnia bawię się w przemytnika, dzisiaj rolę główną odegrała cukinia, która w tym wydaniu nazywana jest przez synka - delikatnymi kotlecikami z koko, czytaj: kurczaka :)
Nie wyprowadzam Go z błędu, zadowolony zjada ich cały talerz z wielkim apetytem.



Składniki:
  • mała cukinia
  • otręby - u mnie mix żytnich i pszennych
  • 1 jajko
  • sól morska świeżo zmielona
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • cukinię dokładnie myjemy i kroimy w 3-4 mm plasterki razem ze skórką 
  • solimy świeżo zmieloną solą morską
  • jajko wybijamy do miseczki i rozmącamy
  • otręby sypiemy do drugiej miseczki
  • na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju
  • szykujemy talerz z ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju
  • cukinię moczymy w jajku, następnie w otrębach i smażymy z obu stron na złoty kolor
  • odsączamy na ręczniku



Smacznego;)

p.s. możemy zjadać same - jak my, na przekąskę, do obiadu, z jogurtem, śmietaną, sosem koperkowym, szczypiorkowym

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...