logo

niedziela, 19 lutego 2012

Herbata po indyjsku

W naszej ulubionej indyjskiej restauracji zawsze na początku pijemy pyszną herbatę po indyjsku.
Troszkę poszukałam, poszperałam tu i tam i znaleźliśmy swój własny przepis. Sekret tkwi nie tylko w przyprawach, lecz głównie w herbacie z jakiej robimy ten pyszny napój.



Wyczytałam gdzieś, że musi to być herbata czarna Assam, smakuje identycznie jak w naszej ukochanej Masali albo i lepiej;)



Składniki:

  • 0,5 -0,6 l wody
  • 1 łyżka czarnej herbaty Assam
  • 6-7 ziaren kardamonu
  • 2-3 plastry imbiru
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
  • 0,25 l mleka

Przygotowanie:
  • na patelni podprażyć kardamon i rozgnieść go delikatnie w moździeżu
  • do rondelka wlewamy zimna wodę i mleko, dosypujemy herbatę, cukier, kardamon, plastry imbiru 
  • gotujemy na średnim ogniu, do zagotowania się, herbata ma naciągnąć , trwa to średnio 10 minut
  • przelewamy do kubeczków przez sitko i podajemy gorącą


Smacznego;)

3 komentarze:

  1. Ciekawe... ale ciągle herbata z mlekiem, a to dla mnie jest coś nie do przełknięcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie lubię zwykłej bawarki, ale tutaj nie skupiasz się na mleku - proponuję sprobować, jest naprawdę pyszna, można się przenieść w krainę marzeń kiedy ją spijamy;)

      Usuń
  2. lubię indyjską i bawarkę i zwykła:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...