logo

poniedziałek, 27 lutego 2012

Manna poranna z syropem klonowym

Uwielbiam kaszę manną w wykonaniu mojej Mamy, sama tego nie powtórzę, chociaż robiłabym tak samo, to tak samo nie będzie smakowało, wiecie o czym piszę;) W domu najbardziej smakowała mi z dżemem jagodowym albo czereśniowym.

Jestem w takiej samej sytuacji, bo dla naszego smyka, to ja robię najlepszą kaszkę, chociaż Tatuś już próbował kilka razy, robił obok wszystko jak ja, ale nie bylo w tym tego "czegoś", poprostu Mama robi najlepszą kaszkę i już, moja Mama też, dla mnie robi najlepszą kaszkę i już;)

Ja najczęściej serwuję ja z syropem klonowym, nazywamy to razem z synkiem: magicznym złotym płynem;)



Składniki:
  • 100 g kaszy manny
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • syrop klonowy albo ulubiony dżem albo masełko

Przygotowanie:
  • kaszę zalać zimną wodą, , wymieszać i odstawić do czasu aż sie nam zagotuje mleko
  • mleko zagotować, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 10 minut, kilka razy mieszając, żeby się nie przypaliła, ma być gęsta
  • doprawić do smaku szczyptę soli, wymieszać
  • podawać z syropem klonowym

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam każde płynne złoto: miód- najlepiej akacjowy, syrop klonowy i golden syrup;)

      Usuń
  2. ooo świetny pomysł z tym syropem klonowym - jako miłośniczka kaszki manny jestem zobligowana do spróbowania takiego połączenia:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, ja używam kaszy manny z pełnoziarnistej i z tą smakuje jeszcze lepiej, polecam;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...