Uwielbiam kaszę manną w wykonaniu mojej Mamy, sama tego nie powtórzę, chociaż robiłabym tak samo, to tak samo nie będzie smakowało, wiecie o czym piszę;) W domu najbardziej smakowała mi z dżemem jagodowym albo czereśniowym.
Jestem w takiej samej sytuacji, bo dla naszego smyka, to ja robię najlepszą kaszkę, chociaż Tatuś już próbował kilka razy, robił obok wszystko jak ja, ale nie bylo w tym tego "czegoś", poprostu Mama robi najlepszą kaszkę i już, moja Mama też, dla mnie robi najlepszą kaszkę i już;)
Ja najczęściej serwuję ja z syropem klonowym, nazywamy to razem z synkiem: magicznym złotym płynem;)
Składniki:
- 100 g kaszy manny
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- syrop klonowy albo ulubiony dżem albo masełko
Przygotowanie:
- kaszę zalać zimną wodą, , wymieszać i odstawić do czasu aż sie nam zagotuje mleko
- mleko zagotować, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 10 minut, kilka razy mieszając, żeby się nie przypaliła, ma być gęsta
- doprawić do smaku szczyptę soli, wymieszać
- podawać z syropem klonowym
Smacznego:)
uwielbiam syrop klonowy :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam każde płynne złoto: miód- najlepiej akacjowy, syrop klonowy i golden syrup;)
Usuńooo świetny pomysł z tym syropem klonowym - jako miłośniczka kaszki manny jestem zobligowana do spróbowania takiego połączenia:)))
OdpowiedzUsuńJest pyszne, ja używam kaszy manny z pełnoziarnistej i z tą smakuje jeszcze lepiej, polecam;)
Usuń