logo

poniedziałek, 27 lutego 2012

Pomarańcza w roli głównej, czyli babka pomarańczowa

Wczoraj miałam bardzo miły i pyszny dzień, do dziś pachnie pomarańczami i nie wiem jakim cudem udało się nam jej nie zjeść;) Baba jest pyszna, moja bardzo pomarańczowa, delikatna.


Kolejny raz biorę udział we wspólnym pieczeniu, które zaproponowała
Ania z http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/ 
i swoją propozycją skusiła sporą gromadkę, bo aż 15 kobietek, oto One:
  1. Kulinarne pasje Ani http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/ 
  2. Karto_flana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html 
  3. Milena http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/ 
  4. albahaca! http://canihaveabite.blox.pl/html 
  5. Kuchnia Pees http://kuchnia-pees.blogspot.com/
  6. paulina_w http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com
  7. abcmojejkuchni http://abcmojejkuchni.blogspot.com/ 
  8. Koper http://koper-w-kuchni.blogspot.com/  
  9. Midnighht Spoon http://www.midnightspoon.com/  
  10. przecinkowa http://przecinkowa.blogspot.com/   
  11. karolkazaczarowana http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ 
  12. bozena-1968 http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/  
  13. Prezydentowa  http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/
  14. Karolina http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/
  15. I ja;)
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Polskie Przepisy".



Dodam już na wstępie, że troszkę zmieniłam ilości - skórki i soku z pomarańczy i zrobiłam polewę z lukru i otartej skórki z pomarańczy.



Składniki:
  • 200 g margaryny (ja dałam masło)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka - żółtka i białka osobno ( dałam 3, bo mam bardzo duże jaja)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy ( dałam z całej dużej pomarańczy, były 4 łyżeczki)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy ( ja dałam sok z całej pomarańczy, jakieś 3/4 szklanki)

Przygotowanie:
  • utrzeć margarynę z cukrem ( ja najpierw ubiłam same masełko do białości i dopiero wtedy dodałam cukier)
  • dodawać po 1 żółtku ciągle miksując, dodać sok
  • przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do miksującej się masy
  • ubić białka, dodać do masy wraz z otartą skórką i delikatnie wymieszać
  • wysmarować formę do babki masłem, obsypać bułką tartą i wylac ciasto
  • piec w 175 stopniach około 40 minut ( do suchego patyczka)
  • już upieczone, jeszcze ciepłe polać lukrem wykonanym z : 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki wrzącej wody i 2 łyżeczkach otartej, przesmażonej skórki z pomarańczy, polać jeszcze ciepłe ciasto ( ja zrobiłam poprostu lukier z cukru pudru i wody i starłam do tego skórkę z pomarańczy i polałam babkę)



Smacznego;)


31 komentarzy:

  1. Cudna babeczka :) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jaka pyszna, już myślę o kolejnej, ale tym razem cytrynowej;) Ja też dziękuję i do następnego;)

      Usuń
  2. :) ja ide po kawałek swojej!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bym chciała wziąć udział w takim wspólnym pieczeniu! Polecam się na przyszłość:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tego typu ciasta,ja mam przepis który praktycznie mało co się różni od tego gramaturą mąki i jest z sokiem cytrynowym ,piekę je od lat jest pyszne .Muszę wypróbować twojej wersji pomarańczowej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już też sobie wykombinowałam, że następna będzie z tego przepisu tylko cytrynowa albo lemonkowa;)

      Jak będziesz robić, to proponuję dać tyle soku i skórki co ja, bo dziewczyny się żaliły, że im popękała i że sa sucha była przy tamtej ilości pomarańczowych dodatków;(

      Usuń
  5. Widzę, że dziś Durszlak opanowały pyszne babeczki:) Pięknie się prezentuje, lubię babki, a święta tuż tuż:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to będzie ich aż z Pomysłodawczynią 16-cie;)

      Na Święta będzie obowiązkowo i nie tylko, bo szybciutko się ją robi i jest naprawdę pyszna!

      Usuń
  6. Piękna babka:) dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, świetny przepis i inspiracja do wykorzystania innych cytrusów;)

      Usuń
  7. Śliczna jest i pachnie pomarańczami:) Fajna zabawa z tymi babkami:) Mam nadzieję, że nie ostatnia:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, co jedna to piękniejsza! Zobaczyć je tak wszystkie na jednym stole - bezcenne;)

      Usuń
  8. Bardzo zachęcająca podwieczorkowa propozycja, w sam raz do popołudniowej kawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśńie piję kawkę, jem babkę i klikam na komputerze;)

      Usuń
  9. Pyszna babeczka do mleczka

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna Ci wyszła :) Dziekuję za wpólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy ja wypróbuję te wszystkie przepisy, które oglądam każdego dnia. Dla mojego alergika się nie nadaje przez te jajka (trochę ich za dużo aby zamienić), ale reszta rodziny lubi babki:) Zdjęcia zachęcające aż czuję zapach pomarańczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ale to ja chylę czoła Twojemu talentowi, który tak cudnie opanowalaś i tworzysz same pyszne posiłki dla Twojej rodzinki i Twojego alergika - ma szczęście, że ma taką MAMĘ:)

      Usuń
  12. Sliczna i taka slonecznie zolciotka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Twoja pewnie też już zniknęła? Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, "przeżyła" pół dnia;) Dziękuję również za towarzystwo;) Miło było;)

      Usuń
  14. Dzięki za przygarnięcie do wspólnej zabawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma za co! Warto było, Ty zrobiłaś pyszną i piękną babkę, a ja nasyciłam z innymi wzrok Twoim wypiekiem;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie! Uwielbiam ciasta z pomarańczami, a babki jeszcze nie jadłam, więc przepis zapisuję, bo trzeba to nadrobić! :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam zrobić, bo jest naprawdę pyszna! Pozdrawiam;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...