Kolejny raz biorę udział we wspólnym pieczeniu, które zaproponowała
Ania z http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/
i swoją propozycją skusiła sporą gromadkę, bo aż 15 kobietek, oto One:
- Kulinarne pasje Ani http://kulinarnepasjeani.blogspot.com/
- Karto_flana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
- Milena http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com/
- albahaca! http://canihaveabite.blox.pl/html
- Kuchnia Pees http://kuchnia-pees.blogspot.com/
- paulina_w http://www.tryingtocookandbake.blogspot.com
- abcmojejkuchni http://abcmojejkuchni.blogspot.com/
- Koper http://koper-w-kuchni.blogspot.com/
- Midnighht Spoon http://www.midnightspoon.com/
- przecinkowa http://przecinkowa.blogspot.com/
- karolkazaczarowana http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/
- bozena-1968 http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/
- Prezydentowa http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/
- Karolina http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/
- I ja;)
Dodam już na wstępie, że troszkę zmieniłam ilości - skórki i soku z pomarańczy i zrobiłam polewę z lukru i otartej skórki z pomarańczy.
- 200 g margaryny (ja dałam masło)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka - żółtka i białka osobno ( dałam 3, bo mam bardzo duże jaja)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy ( dałam z całej dużej pomarańczy, były 4 łyżeczki)
- 2 łyżki soku z pomarańczy ( ja dałam sok z całej pomarańczy, jakieś 3/4 szklanki)
Przygotowanie:
- utrzeć margarynę z cukrem ( ja najpierw ubiłam same masełko do białości i dopiero wtedy dodałam cukier)
- dodawać po 1 żółtku ciągle miksując, dodać sok
- przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do miksującej się masy
- ubić białka, dodać do masy wraz z otartą skórką i delikatnie wymieszać
- wysmarować formę do babki masłem, obsypać bułką tartą i wylac ciasto
- piec w 175 stopniach około 40 minut ( do suchego patyczka)
- już upieczone, jeszcze ciepłe polać lukrem wykonanym z : 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki wrzącej wody i 2 łyżeczkach otartej, przesmażonej skórki z pomarańczy, polać jeszcze ciepłe ciasto ( ja zrobiłam poprostu lukier z cukru pudru i wody i starłam do tego skórkę z pomarańczy i polałam babkę)
Smacznego;)
Cudna babeczka :) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego! :)
OdpowiedzUsuńI jaka pyszna, już myślę o kolejnej, ale tym razem cytrynowej;) Ja też dziękuję i do następnego;)
Usuń:) ja ide po kawałek swojej!:)
OdpowiedzUsuńJa też bym chciała wziąć udział w takim wspólnym pieczeniu! Polecam się na przyszłość:-)
OdpowiedzUsuńDobrze, będę pamiętać i dam znać;) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam tego typu ciasta,ja mam przepis który praktycznie mało co się różni od tego gramaturą mąki i jest z sokiem cytrynowym ,piekę je od lat jest pyszne .Muszę wypróbować twojej wersji pomarańczowej:)
OdpowiedzUsuńJuż też sobie wykombinowałam, że następna będzie z tego przepisu tylko cytrynowa albo lemonkowa;)
UsuńJak będziesz robić, to proponuję dać tyle soku i skórki co ja, bo dziewczyny się żaliły, że im popękała i że sa sucha była przy tamtej ilości pomarańczowych dodatków;(
Widzę, że dziś Durszlak opanowały pyszne babeczki:) Pięknie się prezentuje, lubię babki, a święta tuż tuż:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to będzie ich aż z Pomysłodawczynią 16-cie;)
UsuńNa Święta będzie obowiązkowo i nie tylko, bo szybciutko się ją robi i jest naprawdę pyszna!
Piękna babka:) dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję, świetny przepis i inspiracja do wykorzystania innych cytrusów;)
UsuńŚliczna jest i pachnie pomarańczami:) Fajna zabawa z tymi babkami:) Mam nadzieję, że nie ostatnia:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, co jedna to piękniejsza! Zobaczyć je tak wszystkie na jednym stole - bezcenne;)
UsuńBardzo zachęcająca podwieczorkowa propozycja, w sam raz do popołudniowej kawy!
OdpowiedzUsuńWłaśńie piję kawkę, jem babkę i klikam na komputerze;)
UsuńPyszna babeczka do mleczka
OdpowiedzUsuńDo kawki, herbatki, do wszystkiego;)
UsuńAle słodko wygląda...:)
OdpowiedzUsuńI jak smakuje,... smakowała;)
UsuńPiękna Ci wyszła :) Dziekuję za wpólną zabawę
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję, do następnego;)
UsuńKiedy ja wypróbuję te wszystkie przepisy, które oglądam każdego dnia. Dla mojego alergika się nie nadaje przez te jajka (trochę ich za dużo aby zamienić), ale reszta rodziny lubi babki:) Zdjęcia zachęcające aż czuję zapach pomarańczy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ale to ja chylę czoła Twojemu talentowi, który tak cudnie opanowalaś i tworzysz same pyszne posiłki dla Twojej rodzinki i Twojego alergika - ma szczęście, że ma taką MAMĘ:)
UsuńSliczna i taka slonecznie zolciotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pyszna była;)
UsuńPycha! Twoja pewnie też już zniknęła? Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńTak, "przeżyła" pół dnia;) Dziękuję również za towarzystwo;) Miło było;)
UsuńDzięki za przygarnięcie do wspólnej zabawy ;)
OdpowiedzUsuńNie ma za co! Warto było, Ty zrobiłaś pyszną i piękną babkę, a ja nasyciłam z innymi wzrok Twoim wypiekiem;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam ciasta z pomarańczami, a babki jeszcze nie jadłam, więc przepis zapisuję, bo trzeba to nadrobić! :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam zrobić, bo jest naprawdę pyszna! Pozdrawiam;)
Usuń