logo

niedziela, 26 lutego 2012

Spring roll pancakes w roli głównej, czyli Sajgonki

Nie znam Basi osobiście, ale wiem, że spędziła zimowe wakacje -  w wietnamskim klimacie z pysznym wietnamskim jedzeniem i tak jej zasmakowało, że namówiła nas na wspólne robienie sajgonek.
Z farszem mogłyśmy sobie poszaleć, Basia się zgodziła, ale sos musiał zostać Jej i tak też się stało.

 

Już teraz dziękuję Dziewczyny za miłe towarzystwo, ciekawa jestem jak Wasze wrażenia, bo ja jestem bardzo miło zaskoczona sosem z udziałem sosu rybnego.



Wraz ze mną sajgonki w swoich wirtualnych wietnamskich klimatach szykowały:BasiaIzaUlaOlaKasiaSylwiaPaulina i ja.




 Oryginalnie nazywają się Nem ran lub Cha gio  czyli farsz zawijany w jadalny papier ryżowy i smażony na głębokim tłuszczu, to potrawa tradycyjnej kuchni wietnamskiej, która jest bardzo podobna do kuchni chińskiej, wyjątkiem głównym jest używanie sosu rybnego zamiast sojowego i to on właśnie będzie dziś grał główną rolę.

Jest to moje kolejne spotkanie z sajgonkami, ale pierwsze z sosem rybnym, którego szczerze troszkę się bałam, zupełnie niepotrzebnie;) Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny, wiem już, że znajdzie swoje zastosowanie do wielu innych potraw.


Składniki na sos:

  • 2-3 malutkie drobno posiekane chilli
  • 3 ząbki czosnku - drobniutko posiekane
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu rybnego 
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać albo jak ja.... potraktować blenderem;)



Składniki na 20 sajgonek:

  • 10 grzybków Mun 
  • 100 g makaronu chińskiego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/6 kapusty białej
  • 10 kiełków fasoli Mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • grzybki Mun moczyć przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzić, odkroic nóżki, kapelusze pokroić w paski
  • makaron wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty pod przykryciem, odcedzić, pokroić na paski o długości 3-4 cm
  • marchew umyć, obrać, drobno pokroić w cieniutkie paseczki - julienne
  • cebulę obrać, drobno pokroić w cieniutkie piorka
  • pokroić drobno kapustę i razem z wymienionymi wyżej składnikami umieścić w dużej misce
  • dodać jako, fasolę, sos sojowy, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać
  • pojedyńczy płatek papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w letniej wodzie, kładziemy na deskę, czekamy chwilkę aż zmięknie i wykładamy nadzienie, zwijamy i tak do ostatniego płatka płatka papieru ryżowego
  • sajgonki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru
  • podajemy z sosem, ryżem, warzywami - ja podałam tylko z sosami


Smacznego;)

18 komentarzy:

  1. Prześliczne! I jak ładnie skomponowane fotki! Pozdrowienia i wyrazy podziwu ślę! ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie pyszne, jeszcze kilka zerka na mnie ze stołu;) I dziękuję za komplement ze zdjęciami, starałam się i staram za każdym razem;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. pyszne i piękne.
    Dzięki za wspólna zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dziękuję;) Tak pysznie to ja mogę z Wami zawsze gotować;)

      Usuń
  3. pyszna i miła zabawa, dzięki! co do sosu rybnego to mam takie same wrażenia jak Ty - też pierwszy raz go użyłam i cieszę się z tego bo już nie będę się go obawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne!
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także, szczegolnie za ten sos - Basiu, jest cudny!

      Usuń
  5. Ten sosik, bajka, bałam się go jak nie wiem co, ale jak już wrzuciłam wszystko do blendera, to mówiłam do siebie: iech się dzieje co chce!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie Ci wyszły:) piękne:)
    dziękuję za wspólne gotowanie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Tobie, każdej z Nas wyszly piękne i było pysznie!

      Usuń
  7. Super wyglądają Twoje sajgonki, takie szczuplutkie ;) I ślicznie podane :) Dziękuję za wspólne gotowanie :* :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja także dziękuję;) A miałam problem z podaniem, nie wiedziałam na czym, ale coś się znalazło;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności, aż nie można oczu oderwać ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, było bardzo pysznie i chrupiąco;)

      Usuń
  10. mmm sajgonki! nabrałam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...