logo

czwartek, 2 lutego 2012

Owsianka z orzechami włoskimi, żurawiną, miodem i otrębami

Kiedyś jak pytałam się swojego M. czy zje ze mną owsiankę, to kręcił nosem, a teraz, szczególnie kiedy za oknem jest zimno i czeka Go dzień w terenie, pyta czy mogę zrobić jakąś pyszną owsiankę;)

Podawać można ją na wiele sposobów, dodawać co tylko nam do głowy wpadnie, albo to co akurat mamy. Dzisiaj główną rolę pełnią orzechy włoskie i otręby, które bardzo wyrażnie czuć w dzisiejszej kombinacji.



Składniki dla 3 osób:

  • 600 ml mleka 
  • 90 g płatków owsianych
  • 6 łyżek obranych i rozdrobionych orzechów włoskich
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • mleko wlać do garnka, dodać płatki, na wolnym ogniu pod przykryciem gotować około 15 minut
  • orzechy obrać i podzielić na mniejsze kawałki
  • dodać żurawinę i orzechy do gotującej się owsianki na ostatnie 2-3 minuty, kilka zostawić do posypania na wierzchu
  • owsiankę wyłożyć na miseczki, dodać do każdej po 1 łyżce otrębów,  polać miodem, posypać reszątą orzechów i żurawiną  




Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. Ale Ci się dodało tych banerków :D Super masz pomysły na te owsianki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Paula, już poprawiłam, chlopcy siedzieli na kolanach jak pisałam posta;)

    Szkoda, że w sezonie tak się ich nie chce, bo więcej możliwości, chociaż w sumie,,, muszę zejść do mojej piwnicy i poznosić troszkę skarbów w słoikach to i nowe pomysły będą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zostało trochę buraczków i sałatki warzywne w słoikach :( Nawet nie mam piwnicy, żeby to wszystko trzymać. Ale w tym roku jakoś sobie zagospodaruje miejsce i bede robić przetwory razem z Tobą, juz czekam na przepisy tych Twoich skarbów :D

      Usuń
  3. o, ja lubie otręby i bardzo się cieszę na tą akcję!:)
    już szykuję pare przepisów:)
    szkoda,że moja rolada już wisi na blogu, bo mogłabym ja dodać uch ;)

    a Twoja owsianka wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja uwielbiam otręby, są obecne zawsze w szafce i dodawane często do wielu dań. Dzisiaj powstały super kotleciki, wpis już jutro;)

      Też się cieszę z tak zdrowej akcji:)

      Usuń
  4. Ja przestawiłam się na amarantus, ale otręby nadal siedzą w szafce. :)
    Pyszna owsiana!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne przepisy. Szukam inspiracji na zdrowe śniadanie i ten przepis na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...