Kapusta z koprem duszona na oliwie, doprawiona miodem, octem balsamicznym z dodatkiem obsmażonej kiełbasy na kaszy gryczanej! - taka długa nazwa by się nie zmieściła, stąd post zatytułowałam troszkę krócej;)
Składniki:
- połowa główki małej białej kapusty
- pęczek koperku
- 0,5 kg kiełbasy śląskiej
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kasza gryczana - 2 woreczki
- sól
Przygotowanie:
- kapustę drobno pokroić o wrzucić na partelnię z rozgrzaną oliwą, mieszaź, obsmażyć z każdej strony, około 10 minut - co chwilę mieszamy, żeby się nam nie przypaliła
- dodajemy koper, chwilę dusimy pod przykryciem
- na drugiej patelni obsmażamy kiełbase pokrojoną na cienkie talarki-plasterki
- w garnku gotujemy kaszę w posolonej wodzie
- do kapusty dodajemy miód, ocet balsamiczny, chwilkę dusimy, dodajemy kiełbasę, dokładnie mieszamy
- wykładamy na talerz z kaszą
Smacznego;)
nareszcie nie słodkie:)) Wygląda samcznie. Szkoda że u nas kapusta i kiełbasa a tym bardziej KOPEREK- fe. Ale chleb sie piecze. Pozdrawiam w deszczowy dzien.
OdpowiedzUsuńZaraz wykombinuję coś z tego co "trzeba zjeść", bo jutro uzupełnienie lodówki;) Jest naprawdę pyszne;) kaousta aż chrupie;) Koperek móżna wyeliminować albo zamienić na inne zielone;) Ja zakwas wyjęłam z lodówki, zaraz go nakarmię, my pieczemy w sobotę;) Pozdrawiam;)
UsuńAle faniutkie..:) pożywne i szybkie:) ja bym tylko z koperku zrezygnowała- kocham wszystkie zioła ale koper mnie odstrasza...
OdpowiedzUsuńZawsze można zrezygnować z koperku na rzecz innego zielonego albo bez, jest naprawdę fajne, szybkie i smaczne! Pozdrawiam!
UsuńPodziwiam za pyszne smaki !
OdpowiedzUsuńNie ma za co, jest to tak proste danie.... i tak pyszne.... ;)
UsuńWitaj, wpadłam tu przypadkiem, przejrzałam pobieżnie przepisy... i już wiem że nic mnie nie oderwie od Twojego zestawu przepisów ;)) dodaję do linków i będę korzystać i dziękować :) mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam, służę pomocą i radą w miarę moich możliwości! Wiesz, że zaświeciło slonko, jak dostałam Twój komentarz, a od rana padał deszcz?;) Na zdrowie, smacznego, do usłyszenia;)
Usuńkaszę uwielbiam, kapustę też (za nic bym jej nie wypluwała) o kiełbasce nawet nie wspomnę! świetne danie:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuń