logo

czwartek, 29 marca 2012

4 x k - kapusta, kiełbasa, kasza, koper

Wczoraj było tak pięknie na dworzu, że nie miałam czasu gotować, bo szaleliśmy z maluchami na świeżym powietrzu, było wesoło, ciepło, słonecznie;) W lodówce zalegała też połówka kapusty, koperek też muszę "wykończyć" z zamrażarki, żeby zrobić miejsce na nową - tegoroczną dostawę;) I tak oto powstał szybki obiad z dodatkiem kiełbasy śląskiej i kaszy gryczanej, maluchy to wyjadały samą kiełbaskę i kaszę, kapusta "kłuła" w zęby;) Ja zjadłam ze smakiem, było pysznie, M. pomimo późnej pory, bo wrocił koło 22-ej dokończył to co zostało.



Kapusta z koprem duszona na oliwie, doprawiona miodem, octem balsamicznym z dodatkiem obsmażonej kiełbasy na kaszy gryczanej! - taka długa nazwa by się nie zmieściła, stąd  post zatytułowałam troszkę krócej;)




Składniki:
  • połowa główki małej białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kasza gryczana - 2 woreczki
  • sól

Przygotowanie:
  • kapustę drobno pokroić o wrzucić na partelnię z rozgrzaną oliwą, mieszaź, obsmażyć z każdej strony, około 10 minut - co chwilę mieszamy, żeby się nam nie przypaliła
  • dodajemy koper, chwilę dusimy pod przykryciem
  • na drugiej patelni obsmażamy kiełbase pokrojoną na cienkie talarki-plasterki
  • w garnku gotujemy kaszę w posolonej wodzie
  • do kapusty dodajemy miód, ocet balsamiczny, chwilkę dusimy, dodajemy kiełbasę, dokładnie mieszamy
  • wykładamy na talerz z kaszą


Smacznego;)

10 komentarzy:

  1. nareszcie nie słodkie:)) Wygląda samcznie. Szkoda że u nas kapusta i kiełbasa a tym bardziej KOPEREK- fe. Ale chleb sie piecze. Pozdrawiam w deszczowy dzien.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz wykombinuję coś z tego co "trzeba zjeść", bo jutro uzupełnienie lodówki;) Jest naprawdę pyszne;) kaousta aż chrupie;) Koperek móżna wyeliminować albo zamienić na inne zielone;) Ja zakwas wyjęłam z lodówki, zaraz go nakarmię, my pieczemy w sobotę;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Ale faniutkie..:) pożywne i szybkie:) ja bym tylko z koperku zrezygnowała- kocham wszystkie zioła ale koper mnie odstrasza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrezygnować z koperku na rzecz innego zielonego albo bez, jest naprawdę fajne, szybkie i smaczne! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, jest to tak proste danie.... i tak pyszne.... ;)

      Usuń
  4. Witaj, wpadłam tu przypadkiem, przejrzałam pobieżnie przepisy... i już wiem że nic mnie nie oderwie od Twojego zestawu przepisów ;)) dodaję do linków i będę korzystać i dziękować :) mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapraszam, służę pomocą i radą w miarę moich możliwości! Wiesz, że zaświeciło slonko, jak dostałam Twój komentarz, a od rana padał deszcz?;) Na zdrowie, smacznego, do usłyszenia;)

      Usuń
  5. kaszę uwielbiam, kapustę też (za nic bym jej nie wypluwała) o kiełbasce nawet nie wspomnę! świetne danie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...