logo

sobota, 3 marca 2012

Faszerowane kartofle od karto_flan- ej;)


Dzięki zaproszeniu od Eli z Z kartoflanego pola do wspólnego gotowania, miałam dzisiaj ten pyszny obiad - jeszcze raz dziękuję za zaproszenie - pyszności;)




Wraz ze mną dały się zaprosić i swoje kartofle faszerowały:

i ja;)



Oryginalny przepis od Eli brzmi następująco:

Składniki:
  • 6 dużych kartofli 
  • pęczek warzyw cebulowych (czosnek, por, szczypior) 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz 
  • łyzeczka tymianku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 200 g mielonego mięsa wołowego 
  • 100 g żółtego sera 
1. Umyte ziemniaki ugotowac w mundurkach i ostudzic.
2. Szczypiorek, pora i czosnek posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Odcedzić kukurydzę. Warzywa udusić na maśle do miękkości. Doprawić do smaku. Na rozgrzanym oleju usmażyć mielone mięso i przyprawić. Wymieszać z warzywami, dodać tymianek.
3. Ziemniaki pokroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Wydrążony środek przepuścic przez praskę. Wymieszać z 2/3 startego sera. Połaczyć z pozostałym farszem. Nakladać do ziemniaków.
4. Ułożyć na blaszce, posypać pozostałym serem i piec 10-15 minut w temperaturze 250°C.



Mogłyśmy jednak modyfikować nadzienie, co mnie oczywiście ucieszyło, bo nie lubię paprki, nie lubię kukurydzy. Sposób przygotowania też troszkę sobie ułatwiłam - szkoda mi było brudzić maszynki;) I dołożyłam troszkę od siebie, mianowicie najzwyklejszy, najprostszy i  zarazem najlepszy sos: szczypiorkowy - koperkowy, który do ziemniaków w każdej postaci smakuje idealnie;)



Składniki dla 3 osób:
  • 3 duże ziemniaki
  • pęczek warzyw cebulowych (1 por, 1 cebula, 1 ząbek czosnku)
  • 100 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 100 sera żółtego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
  • ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - najlepiej dzień wcześniej - wieczorem (ja tak zrobiłam), albo z rana i ostudzić
  • na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone w piórka: por, cebulę i wyciśnięty czosnek, zeszklić, chwilkę poddusić 
  • rogrzać oliwę, podsmażyć mięso, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem
  • połączyć ze sobą mięso z warzywami
  • ziemniaki przekroić wzdłuż, wydrążyć środek i dokładnie rozgnieść widelcem jak na purre, dodać 2/3 sera żołtego, wymieszać
  • połączyć z farszem mięsno-warzywnym, dokładnie wymieszać
  • łupiny nafaszerować farszem, posypać resztą startego sera, do każdej połówki włożyć pomidorka

  • ułożyć na blaszce, wstawic do nagrzanego piekarnika do 250 stopni, piec okolo 10 minut, do rozpuszczenia się sera
  • przygotować sos: kwaśna śmietana, pokrojony szczypior i koperek - ja na cały kubeczek śmietany 250 ml daję 2 łyżki szczypiorku i 2 łyżki koperku, solę do smaku


  

Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Piękne te Twoje kartofle, wypchane na maksa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miały być w końcu faszerwoane, więc je nafaszerowałam;)

      Usuń
  2. Pięknie tu u Ciebie, tak kolorowo:) ziemniaczki ślicznie podane, dziękuję za wspólne faszerowanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wspólne gotowanie! Robiłam je na szybko po powrocie z pracy koło 15.30, wczoraj jedynie je sobie ugotowałam, żeby dziś się wyrobić;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak...? A mi się wydawało, że takie spokojne i delikatie są nafaszerwoane, bez szału;) Ale pyszne, idealne na obiad!

      Usuń
  4. Ojej, ale piekne .) I duzo pieknych zdjec- "zdjeciowanie" na balkonie to fajny pomysl ;)
    Dzieki za kulinarne spotkanie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to Twoja zasługa, bo mnie zaprosiłaś i zdradziłaś przepis na fantastyczny obiad, który można pięknie i bardzo smacznie podać! W mojej głowie jest dużo kombinacji na takie faszerwowane ziemniaki;) A sesja na balkonie w świetle dziennym ... - aż chce się pstrykać fotki;)

      Pozdrawiam i dziękuję za udział w Twojej akcji!

      Usuń
  5. Cudnie wyglądają.Do schrupania na już.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak też poczyniliśmy: schrupaliśmy na już!

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie faszerowane ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rany, głodna się zrobiłam:) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. bu! szkoda, że rzucilam ziemniaki ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita wersja, Ewik. ;) I bardzo fajne fotki, apetyczne! ;) Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Naprawdę fajny ten przepis od Eli - można pokombinować z nadzieniem;) Dzięki za faszerowanie!;)

      Usuń
  10. Ale smakowite! Zjadłabym (jestem taka głodna a jest 23.30:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...