logo

czwartek, 29 marca 2012

Granola otulona karmelowym sosem z czekoladą, żurawiną, orzechami, płatkami migdałów i kokosem

Bakalii, orzechów, miodu, płatków owsianych u mnie nigdy nie brakuje, ale żeby ot tak je pochrupać, to oprócz mnie nie ma chętnych, chyba, że zmontuję dla tych moich rozpieszczonych chlopaków jakąś owsiankę z ich dodatkiem czy batony musli. Za to gotowe crunche, płatki, kuleczki i tym podobne pochłaniają na sucho, ot tak, jedne posiedzenie = jedno opakowanie.






















Znalazłam bardzo fajny przepis na granolę, która jest zrobiona na słodko, nawet bardzo słodko i chrupiąco - moi panowie zadowoleni chrupią, ja zjadłam troszkę z jogurtem - jest pysznie, inaczej niż kupne i najważniejsze, że wiem co jemy!



Przepis delikatnie zmodyfikowany znalazłam na tej stronie.


Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 100 g płatków migdałów
  • 40 orzechów laskowych
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g deserowej czekolady

Przygotowanie:
  • wsypać płatki do dużej miski
  • orzechy przekroić na cztery, dodać do płatków
  • dosypać też płatki migdałów i wiorki kokosowe, wymieszać
  • dodać sól - sprawi, ze każdy dodatek będzie smakowicie wyczuwalny w tej chrupiącej mieszance
  • dodać cynamon, wymieszać, odstawić



  • w garnku rozpuścić masło, dodać cukier i miód, ma powstać karmelowa masa ( miód można dodać osobno, bo jak wiadomo w takiej temperaturze tarci swoje wartości odżywcze)


  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 160 stopni
  • słodką mieszankę przelac do miski z płatkami, dokładnie wymieszać, wysypać na blaszkę
  • wstawić do piekarnika na 15 minut, wymieszać - przemieszać, piec koljene 15 minut, przemieszac, piec kolejne 10 minut, przemieszać - po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawic do calkowitego wystygnięcia, od czasu do zcasu mieszając, żeby nie powstały zbyt duże chrupiące bryłki
  • do chłodnej mieszanki dodać żurawinę i pokrojoną czekoladę


  • przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym i ciemnym miejscu


Smacznego;)

8 komentarzy:

  1. Super granola, muszę wypróbować Twój przepis :) Jeszcze nigdy nie robiłam takiego cuda, a jak pomyślę,że to musi tak cudownie chrupać, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był też mój pierwszy raz! I nie ostatni, teraz będę kombinować z dodatkami, bo przy opcji karmelowego sosu zostaję!

      Usuń
  2. od samej nazwy się ślinię, a co by było jakbym spróbowała :D>?
    Szana,
    Zapraszam do siebie!
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie pyszna! Troche dekadencka, ale co tam, na sniadanie sie nadaje, w koncu to najwazniejszy posilek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiona pod moich łakomych chłopaków - ma być slodko i chrupiąco! :)

      Usuń
  4. Czekolada, orzechy, cynamon, sos karmelowy... Niczego już chyba do szczęścia nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A to miał być mój hit... i trochę był, ale tylko trochę... Byłam tak zajęta tworzeniem czegoś innego w kuchni i nie zauważyłam kiedy większość mojego smakołyku zniknęła ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...