logo

piątek, 30 marca 2012

Zapiekanka z jajem sadzonym

Dziś szalony, dzień, niby nic się nie dzieje, ale wyjątkowo dość dużo mam dziś na głowie spraw, którymi nie zajmuję się na codzień, a jeść trzeba;)  Z racji piątku będzie bezmięsnie za to z jajem w roli głównej.

 

Oprócz tego trzeba opróżnić lodówkę z produktów, które są w pierwszej kolejności do przerobienia.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 brokuł
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 por
  • 4 jaja
  • majeranek, sól, pieprz, curry
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 100 ml śmietany kremówki
  • oliwa do smażenia
  • szczypior


Przygotowanie:
  • brokuła pokroić na różyczki, umyć, ugotować na parze - al dente
  • ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki
  • pora oczyścić, umyć, pokroić w krążki
  • rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć pora, dodać ziemniaki i obsmażać razem jakieś 10-12 minut, co chwilę mieszając, doprawić majerankiem i pieprzem
  • w tym czasie przygotować naczynie żaroodporne
  • wyłożyć 4największe plasterki obsmażonego ziemniaka, poukładać różyczki brokuła - stworzyć takiego zwartego kwiatka, 4 plastry = 4 kwiatki
  • wysypać pozostałe ziemniaki z porem pomiędzy kwiaty brokułowo-ziemniaczane i powybijać jajka do środka każdego z kwiatów warzywnych
  • ser wymieszać ze śmietaną, polać tylko ziemniaki, posypać żółtko curry i solą
  • wstawić do nagrzanego piekarnika na 200-220 stopni i piec aż białko się zetnie i ser rozpuści - u mnie trwało to około 15-20 minut
  • po wyjęciu przeciąć jajo i rozchylić, posypać szczypiorkiem



Smacznego;)

mistrzowie-patelni-neoflam

http://www.neoflam.pl/

17 komentarzy:

  1. Mniam, zjadłabym sobie taką zapiekankę :) wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zrób, takie składniki to chyba każdy ma w domku;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szybko i smacznie! Maluchy zachwycone jajem i ziemniakami!;)

      Usuń
  3. zapiekanki z tego co akurat pod ręką wychodzą zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajko w kwiacie! Bardzo fajnie to wygląda;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna zapiekanka! Właśnie szukam jakiejś inspiracji na jutro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I łatwa w przygotowaniu! Troszkę za długo ją trzymałam w piekarniku, bo żółtko mi się za bardzo ścięło, następnym razem przypiluję!;)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Synek z sosem koperkowym zajadal jajka i ziemniaczki - na brokuły ma "długie zęby".

      Usuń
  7. mogę Ci mówić mamo? ;)
    bo właśnie moja robiła coś takiego. wieki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  8. zdecydowanie by mi smakowała! ani niezbyt trudna, a za to zdrowa, syta. jajko natomiast bardzo ją urozmaica i powoduje, że staje się nietypowa i niepowtarzalna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczone warzywa, szczególnie z jajkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie to wygląda ;) Uwielbiam brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna kolacja, mój P. ma długie zęby na brokuł a zajadał z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...