logo

sobota, 10 marca 2012

Karkówka w białej kapuście z pomidorami z kaszą gryczaną

Kiedy nie mam za dużo czasu, to szykuję na obiad dania jedno- naczyniowe;) Karkówkę moi panowie lubią w każdej postaci, a w takiej to uwielbiają. Zostały mi jeszcze 3 słoiki pomidorów z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, które głównie robię w słoiki do tego dania;)


Składniki:

  • 8 plastrów karkówki - około 600 g
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty
  • 1 duża pietruszka
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 por - biała część
  • słoik o,5 l pomidorów bez skórki - ja mam swojej roboty z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 200 g kaszy gryczanej
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:
  • marynujemy karkówkę: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, tymianek, majeranek, papryka, dymka drobniutko pokrojona i wyciśnięty ząbek czosnku - wymieszać i posmarować rozbite plastry karkówki, wstawić do lodówki na kilka godzin - ja zazwyczaj robię to z rana i moja karkówka spędza 5-6 godzin w marynacie
  • kapustę kroimy na cienkie paski, por w plasterki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry takie po skosie, warzywa obsmażamy na 2 łyżkach oliwy, żeby zachowały chrupkość
  • do naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę, na to kładziemy 1/3 warzyw, na to 4 plastry karkówki, warzywa,karkowka,warzywa, na to wykładamy pomidory, całość zalewamy bulionem, posypujemy świeżo zmieloną solą, pieprzem kolorowym i polewamy 2 łyzkami miodu, dodajemy liście laurowe, przykrywamy
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy koło 1-1,5 godziny



                                                                                




Smacznego;)

11 komentarzy:

  1. Smakowite danie z przepysznymi ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Było delikatnie, pysznie, mięsko rozpływało się w ustach;)

      Usuń
  2. wygląda mniam:)
    mam zamrożony kawał karkówki- obawiałam się że powstanie z tego banalny -upieczony kawał mięsa..ale może dzięki takiej inspiracji wysilę się odrobinę...
    nie wiem co na kapustę moi zjadacze powiedzą?
    a co u cytryn słychać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam do zrobienia - kapusta podsmażona na oliwie w towarzystwie innych warzyw jest aż słodka, komponuje się pysznie! polecam, danie robi się samo;)

      A cytrynki spoglądają na mnie ze słoika, jesteśmy pojutrze na półmetku;)

      Usuń
    2. w takim razie pozdrowienia dla cytryn:)
      bardzo ciekawa jestem efektu upchnięcia cytrusów do słoika:))
      oczywiście dla reszty Rodziny też pozdrowienia:)

      Usuń
    3. Dziękujemy;) Pachną póki co kwaśno jak do nich zaglądałam;) Pozdrawiamy i smacznej karkóweczki życzę;)

      Usuń
  3. Czyli gotowe danie "jednogarnkowe":) Lubię takie, bo pyszne a się nie napracujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i za każdym razem można kombinować z dodatkami;)

      Usuń
  4. Pychotka:)) zapisuję w ulubionych, bo tu koło mnie koneser karkówki krzyczy, że on też chce taki obiad;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, masz naprawdę genialne pomysły kulinarne! ;) A zdjęcia coraz ładniejsze... ;) Buziaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie i apetycznie wygląda. super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...