logo

sobota, 31 marca 2012

Sernik cynamonowo - miodowy na zimno Najlepszy!

Dwa dni temu, koleżanka Kasia z liceum zapytała mnie na facebooku, czy mam może przepis na sernik cynamonowo-miodowy na mascarpone. Odpowiedziałam, że nie, ale słyszałam o takim, nie jadłam, nie robiłam, ale postaram się "coś" stworzyć ;) Napisałam też, że z braku czasu, najszybciej zrobię to po weekendzie, jednak nie dawał mi spokoju i zrobiłam go wczoraj...
Poszukałam, poszperałam, pomyślałam i zrobiłam, jak dla mnie - REWELACJA!


Nie będę skromna, jest to najlepszy sernik za zimno jaki do tej pory jadłam, jaki zrobiłam!






Delikatny, rozpływający się w ustach, cudnie cynamonowy, cudnie miodowy, ... wiem, że będzie to mój faworyt i to całoroczny, bo cynamon, miód i mascarpone w takim połączeniu to coś wspaniałego!



Ten sernik zrobiłam w małej formie, ma raptem 16 cm średnicy, na Święta jedziemy do Mamy na 2 dni, przygotuję z normalnej porcji, takiej jaką podam w przepisie!

Zamienić można jedynie spód  na ciasteczka czekoladowe z cynamonem, które należy rozkruszyć i wymieszać z masłem, wczoraj z braku takich wykorzystałam granolę, która jest z cynamonem i pasowało jak dla nas idealnie, tak więc w tej kwestii zostawiam każdemu wolną rękę. Można też podać go na kruchym cieście, na biszkoptowym, wypróbuję pewnie każdą opcję!

Smak masy, proporcje jak dla mnie są idealne, zawsze można dodawać po trochu i próbować, jeśli boicie się, że cynamonu, czy miodu lub innego dodatku jest za dużo czy za mało - ja zawsze tak robię;)

Przechodzę już do przepisu, choć o tym serniku mogłabym pisać i pisać!

Kasiu, dedykuję ten sernik Tobie i dziękuję za inspirację! Czekam też na Twoją opinię jak go zrobisz!





Składniki na tortownicę 20-22 cm średnicy: (robiłam z połowy porcji)
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 36 %
  • 500 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek płynnego miodu lipowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • spód ciasta: 10 łyżek płatków owsianych z mojej granoli z tego przepisu wymieszanych z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami miodu 


Przygotowanie:
  • przygotować formę - wyłożyć folią spożywczą w całości, albo tylko boki - ja w przypadku sernika na zimno, gdzie mam spód z ciasta, wykładam tylko boki
  • wyłożyć na dno mieszankę płatków z granoli z masłem i miodem lub inną kombinację - ciasteczka, kruche ciasto, biszkoptowy spód - tu najlepiej by pasował czekoladowy z dodatkiem cynamonu albo przyprawy korzennej
  • żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszać - tą ilość rozpuszczam w 50 ml wody
  • schłodzoną śmietanę umieścić w misie miksera i ubijając pod koniec dodać cukier puder
  • do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując
  • w międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, kiedy troszkę ostygnie, dodajemy ją do masy śmietanowo-serowej
  • cały czas miksując dodajemy cynamon i miód, miksujemy już na wolnych obrotach i pomalutu, po 1 łyżeczce dodajemy żelatynę
  • dokładnie już wymieszaną masę przekladamy do formy, wyrównujemy i schładzamy w lodówce kilka godzin
  • dekorujemy cynamonem i wiórkami białej czekolady


Im mniejsza tortownica tym sernik będzie wyższy i jak dla mnie bardziej apetyczny;)

Smacznego;)

33 komentarze:

  1. Ale pychota serniczek! Koniecznie do wypróbowania:) Miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pysznyyyyy!!!! Polecam! My się nim delektujemy jak nie wiem co... jest wspaniały!!! Tobie Kasiu również miłego weekendu, ja jutro w pracy cały dzień;( ale wezmę sobie kawałeczek sernika i będzie mi dużo lepiej;)

      Usuń
  2. pięknie...nie masz litosci! A ja nie moge twarogu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam Kochana, nie mam;) Zrobię też po Żwiętach i wtedy zapraszam, będziemy się pysznie objadać;)

      Usuń
    2. no kawłeczek mogę:)dziękuje za zaproszenie:) piękny snieg tej wiosny:)

      Usuń
  3. Wygląda genialnie :) Muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz! Obowiązowo! Smacznego! I miłego weekendu!

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie;) A połączenie miodu i cynamonu brzmi bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest obłędny! To połączenie jest przepyszne!

      Usuń
  5. Wygląda świetnie! A ten opis.... :) Zachęcający, nawet bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest świetny! A pisać bym mogla i mogła o nim;)

      Usuń
  6. Bardzo smacznie wygląda, wnioskując z przepisu na pewno obłędny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewo! Wspaniały! Nawet nie wiesz ile bym dała, żeby usiąść teraz z Tobą i zajadać ten sernik!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś będzie mi dane Ciebie gościć, albo się gdzieś spotkamy! ;) Z wielką przyjemnością na tą okazję przygotuję go dla Ciebie! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam połączenie cynamonu i miodu :) Strasznie mi się podobają te fałdki które się zrobiły po bokach podczas zastygania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi one też tak się spodobały, że chyba mu ze 100 zdjęć pstryknęłam z tej jednej, szczególnie ufałdowanej strony;)

      Usuń
  9. Oj, wierzę, że najpyszniejszy! A do tego jaki piękny! ;) Buziaki, Ewuś. :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki na podwójną powtórę już kupione;) Nawet mój mikro chłopek zachwycony - cynamonową pianką;) Buziaki Kochana! Dziękuję!

      Usuń
  10. Wspaniały! I strasznie apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię serniki na zimno, a takiego z miodem i cynamonem nigdy nie próbowałam - pora nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, moi panowie również, 3-latek zachwycony pochłaniał kawałek za kawałkiem;) Mam kolejne pomysły, zaraz po Świętach będę je realizować! Zachęcam do zrobienia, warto;)

      Usuń
  12. Uwielbiam jak gotujesz, uwielbiam Twoje i tylko "Twoje" TWORY:) Uwielbiam ten wstęp przed tymi pysznościami.. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam ... i to nie jest Prima Aprilis ;) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu... wiesz, że i tak Cię uduszę za te kartony.... Twoje uwielbiam nie pomoże i to też nie jest Prima Aprilis!

      Usuń
  13. Choć serników na zimno nie lubię. to na ten patrzę z wielką przyjemnością. Wygląda imponująco!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę skromna, jest cudowny! Mój 3-letni synek nie może się doczekać aż go zrobię teraz na Święta i pyta, czy zrobię dwa, bo jeden to za mało;)

      Usuń
  14. Witam - sernik wg Pani przepisu powyższego wyszedł niestety twardy :(. Czy aby żelatyny nie powinno być 2,5 łyżeczki zamiast łyżki????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzien dobry, szkoda tylko, że nie wiem Komu odpowiadam i mam podziękować, że miałam pomyłkę w przepisie. Mam jednak nadzieję, że pomimo "sztywności" sernika jest Pani/Pan zadowolona/y ze smaku.
      Pozdrawiam i przepraszam, że akurat na Panią/Pana wypadło;(

      Usuń
    2. Witam - przepraszam że się nie przedstawiłam: Justyna :). Nie ma za co dziękować i przepraszać - cieszę się że to tylko to. Bo co do smaku sernika jest PRZEPYSZNY! A następnym razem na pewno wyjdzie też puszysty. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
    3. Miło mi Justyna, ja Ewa jestem;) Jeszcze raz dziękuję, jestem tylko człowiekiem i popełniam błędy;(
      Dobrze, że bym przepyszny, następnym razem wyjdzie idelany, jeszcze raz przepraszam za kłopot;)

      Pozdrawiam i do miłego!

      Usuń
  15. Witam!:)Jeszcze serniczka nie robiłam,ale wypróbuję,bo od dawna szukałam przepisu na serniczek z cynamonem:)cieszę się bardzo! Ten na kruchym cynamonowym spodzie też mi się podoba:)Pozdrawiam cieplutko!Dominika.

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam sernik na święta, potwierdzam jest faktycznie pyszny, lecz nie można zjeść go zbyt wiele bo jest bardzo słodki :)

    Rodzince jednak smakował. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...