logo

czwartek, 5 kwietnia 2012

Chrzanowa zupa krem

W moim domu bardzo dużym powodzeniem cieszy się żurek i barszcz biały, gotowane głównie w okresie jesienno-zimowym szczególnie nam smakują. Zupę chrzanową serwuję, gdy podaję białą kiełbasę jak danie główne, wtedy podaję ją w bulionówkach.

Taki inny obiad jest prawie zawsze po wielkim grzybobraniu, spędzamy pół dnia w lesie, wracamy koło 16-17-tej, podgrzewam wtedy zupę, nalewam do bulionówek, podgrzewam białą kiełbasę, podaję chleb, ćwikłę, sos chrzanowy i się smacznie zajadając - rozgrzewamy;)



Z racji tego, że w tym roku Święta spędzamy u mojej Mamy, chciałam się z Wami podzielić przepisem dziś na tą pyszną zupę, jutro na pyszną białą kiełbasę.




Na mój żurek i barszcz przyjdzie czas jesienią, ta jest taka inna, wyjątkowa, pyszna;) Można dodać jajko, kiełbaskę i zaserwować na Święta, odlałam już w słoiczek dla Mamy, bo się pochwaliłam przez telefon, że właśnie ją zrobiłam;)




Składniki:
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki chrzanu (dałam ze słoika, jakbym miała świeży, dałabym 2 łyżki)
  • 1 opakowanie serka philadelphia - 125 g lub taką samą ilość mascarpone - te serki mają za zadanie nadać delikatności i kremowości naszej zupie
  • otarta skórka z 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
  • obrać warzywa - cebulę, zieniaki, pietruszkę - umyć
  • rozgrzać masło w garnku
  • pokroić cebulę na cztery, wrzucić, obsmażyć
  • ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, pietruszkę w plasterki - dorzucić do cebuli, obsmażyć z każdej strony 
  • zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw - 15-20 minut
  • dodać otartą skórkę i sok z cytryny, chwilkę pogotować - 2-3 minuty
  • dodać chrzan, zagotować, wyłączyć
  • zmiksować blenderem
  • dodać serek philadelphia, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia
  • podawać z jajkiem, kiełbasą, zieleniną


Smacznego;)

p.s. tak z ciekawości: bulionówka stoi na stole na balkonie, który jest zasypany śniegiem;) mamy prawdziwy kwiecień plecień;)

13 komentarzy:

  1. Chrzan ze słoika czy świeży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam ze słoika, jakbym miała świeży dałabym połowę, czyli 2 łyżki.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo fajnie się zapowiada. Skórka cytrynowa, serek, hmmm Spróbuję na pewno;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie smacznego;) Można też dodać mascarpone zamiast serka philadelphia, zaraz dopiszę w składnikach;) Miłego dnia;)

      Usuń
  3. ooo ciekawe! nigdy nie jadłam podobnej!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm chrzanowa brzmi ciekawie, taka gęsta fajna

    OdpowiedzUsuń
  5. pees, Dusia - jest i delikatnie ostra i kremowa - bo złagodzona philadelphią;) Nam bardzo smakuje i szybko się robi;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna musi być,ja bardzo lubię chrzanową zupkę ale kremowej jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszniutka, taka delikatna i ostra zarazem, z charakterem, a w bulionówce taka elegancka;)

      Usuń
  7. zupa jest po prostu genialna :) szybka, prosta, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zastanawiam się czy podać ją na obiad świąteczny z grzankami (za białą kiełbasą i jajkami domownicy nie przepadają) czy bez żadnych dodatków będzie lepiej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...