logo

sobota, 26 maja 2012

Cukinia po bretońsku

Dostałam 4 lata temu książkę H.Szymanderskiej "Kuchnia Europejska" i choć posiada ładne zdjęcia, ciekawe z nazwy przepisy, to nie umiałam nic z niej zrobić;(
Nie umiałam nie w sensie fizycznym, ale jest napisana w taki sposób, że nie umiem jej czytać, przepisy nie docierają do mnie odrazu, jest jakoś tak napisana nie w moim stylu.
Dopiero po kilkunastym albo i więcej razie oglądania, przeglądania, "coś" w niej wypatruję ciekawego. I udało mi się już zrobić kilka potraw z tej książki, smakowały pysznie, nawet nic nie zmieniałam;)

Tak jak my, blogi kulinarne mamy swoim fanów, tak samo książki i albo się do nich przekonamy, albo nie;) Ja próbuję i póki co wychodzi mi to na dobre;)




Przepis na cukinię musiałam wypróbować, mam ją zawsze w domu, chętnie ją zjadamy w każdej postaci. Ta tarta-zapiekanka, bo nie wiem jak nazwać tą potrawę, a tytuł ma taki w książce jak w tytule posta -  stanowi bardzo smaczną alternatywę na kolację, jako dodatek do obiadu, czy na drugie śniadanie, bo M. wieczorem zapytał, czy resztę może zabrać do pracy na śniadanie, tak więc - sprawdziła się;)





Składniki:

  • 1 kg młodej cukini - wielkości ogórków szklarniowych
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parnezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • cukinie obrać pokroić w kostkę, posolić, przykryć talerzykiem, obciążyć i odstawić
  • gdy puszczą sok, odcedzić, a miąższ zmiksować z łyżką masła
  • cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do zmiksowanej cukini
  • wbić jajka, starannie roztrzepać masę
  • wsypać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • żaroodporną formę wysmarować pozostałym masłem
  • wlać przygotowaną masę, posypać parmezanem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 25-30 minut
  • podawać na gorąco lub na zimno, pokrojone jak tort na trójkąty


Smacznego;)

12 komentarzy:

  1. Tapenda
    Też jesteśmy fankami cukini:)
    Już się nie możemy doczekać ich z naszego ogródka;)
    Pięknie wygląda!!!
    Pozdrawiamy:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Mama ma zasianą na polu, będzie jej co nie miara;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ooo przyznam się że daaawno nie jadłam cukini :( ale ta wersja całkiem mi odpowiada Dzięki!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w tygodniu zjadamy z 3-4 małe cukinie;) uwielbiam-y! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Hmmm:) wygląda pięknie...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomina mi to frittatę z cukinii, którą kiedyś robiłam. Fajna sprawa;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię bardzo podobnie. faktycznie to świetne danie na zimno i gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny placuszek :) A z ksiazkami tak bywa- niektore urzekaja od razu a innym trzeba dac druga szanse.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bardzo lubię cukinię i chętnie ją zajadam w sezonie. Mi też przypomina fritatę:) Na pewno wypróbuję, bo bardzo lubię takie dania:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba ten przepis - często mi brakuje pomysłów na cukinię

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pyszne smaki, wygląda bardzo zachęcająco !

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda naprawdę smakowicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...