logo

niedziela, 13 maja 2012

Kruche z rabarbarem i migdałami

Wczoraj był dziwny dzień, pogoda masakra, humor masakra, wizyta na rynku, rozczarowanie;(
Szparagi cały jeden pęczek - brzydkie jak nie wiem co i stare;( Trzy rodzaje warzyw i owoców na krzyż;(
Jak dobrze, że na rynku handlują zwykli ludzie, starsze Panie, dzięki, którym dostałam szpinak, szczaw i odrobinę rabarbaru, którego tak poszukiwałam od ponad tygodnia.



Była też wspaniała wizyta w młynie, takim prawdziwym, a tam mąk co nie miara i dodatków do wypieku chleba jakie dusza zapragnie, obkupiłam się troszkę i stamtąd wychodziłam szczęśliwa, pomimo wiatru i deszczu, który czekał na mnie przy wyjściu.

W domu synek za dużo mi nie dał porobić, udało mi się jednak upiec kruche ciasto z rabarbarem zatopionym w migdałowej piance, zdjęcia robione po 18-tej, stąd takie sobie, ale z obawy, że może szybko znikąć wolałam zrobić i była to słuszna decyzja, z tej blaszki, zostaly 3 małe kawałki do dziś;)
Dodatek migdałów to strzał w 10-tkę, ciasto jest w pierwszej chwili słodkie, przy kęsie w rabarbar kwaśne i cudnie orzechowo-chrupiące z zewnątrz - udała mi się improwizacja, tak więc zapraszam do zrobienia, u mnie powtórka jak dostanę rabarbar;)



Składniki:
  • 100 g mąki tortowej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 1 spora łodyga rabarbaru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:

  • wsypać mąki do miski, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło, zagnieść wszystko na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
  • 2 jajka zmiksować z resztą cukru - 50 g na puszystą i jasną masę - około 5-7 minut, dodać migdały, dokładnie wymieszać
  • rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki 1-1,5 cm
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • wykleić formę przygotowanym ciastem, najpierw zrobić brzegi, żeby było wysokie na 1/3 wysokości blaszki, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąć wznoszenia  się ciasta ku górze podczas pieczenia  
  • rozprowadzić masę jajeczno-migdałową, rozsypać pokrojony rabarbar
  • piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
  • ostudzić tartę, wyjąć z formy  





Smacznego;)


Rabarbarowa akcja

33 komentarze:

  1. Ja wielbicielką rabarbaru nie jestem ale poczęstowana na pewno bym nie odmówiła:)
    pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, napiszę tak: mój M. miał kwaśna minę na te ciacho, na rabarbar, ale jak spróbował, to do wieczora 2/3 blaszki było pożarte;) I jutro jedzie na poszukiwania rabarbaru;)

      Usuń
  2. Na którym rynku byłaś? :) Najlepiej jeździć na dolne miasto, ale w poniedziałek, wtedy tam jest gwar, masa ludzi i stoisk :) Takie ciasto muszę też wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, nie mam szans być na rynku w tygodniu, wiesz dzieci... a byłam na rynku w Pruszczu przy okazji wizyty w młynie po mąki;) A ciasto... nie będę skromna, jest cudowne, wspaniałe, przepyszne - slódkie, kwaśńe , chrupiące przez migdały;)

      Usuń
  3. chyba i mnie niedługo rabarbar dopadnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. http://tapenda.blogspot.com
    Wygląda baaaaardzo apetycznie!!!
    Pozdrawiamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. zatęskniłam za takim ciastem.... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kruche nie kruche, lubię każde z rabarbarem:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to pysznie wygląda, że też nie zrobiłam jeszcze nic z rabarbarem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie to ono smakuje, mam nadzieję, że jutro dostnę rabarbar i będzie powtórka;)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, takie też jest, zachęcam do upieczenia;)

      Usuń
  9. Migdały i rabarbar - pyszne połączenie!
    Kusi mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie chrupie na zewnątrz, cudnie kwasi w środku i za chwilkę słodzi... jak dla mnie i rodzinki - pyszne;)

      Usuń
  10. u mnie dziś muffinki z rabarbarem na podwieczorek, ale takie ciasto bym z chęcią też zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne na niedzielyn deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ciasto z rabarbarem ma swój urok... swoją magię;)

      Usuń
  12. Eve to chyba najlepsze ciasto jakie kiedyś jadłam, właśnie kruche i właśnie z rabarbarem,Twoje ciasto jest właśnie takie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że dziś rabarbarowo:) Twoje ciasto wygląda smakowicie, dobry pomysł z tymi migdałami, następnym razem i ja je dodam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w końcu dostałam 2 ostatnie pęczki... Ciasto jest pyszne, polecam.

      Usuń
  14. Polecam do migdałowego ciasta wrzucić agrest - to bardzo fajna wariacja na temat takiego ciasta, ja uwielbiam obie wersje i w zależności od dostępnego produktu taki dodaję do masy :) A jest pyyyszne.

    Wyszło Ci doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, wypróbuję napewno z agrestem, rośnie u Mamy;) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Ja już od jutra wybieram się na poszukiwania rabarbaru bo uwielbiam jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taim razie trzymam kciuki;) Liczę na męża, że też mi przyniesie choć kilka łodyg;)

      Usuń
  16. Z rabarbarem i migdałami jeszcze nie jadłam... Muszę wypróbować Twój przepis, bo brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja z rabarbarem nie mam problemu bop mam za płotem ....i śmieję się, ze jestem jedyną osobą, która go zrywa i przerabia:) a co wiecej dlaq mnie będzie:) ....
    Placek wyglada przepysznie i musi smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Tobie dobrze;) ja dziś wykupiłam cały zapas sklepowy, ponad 2 kg tylko były, już przerobone na dżem;) A ciacho bylo pyszne;) Zaraz wykombinuję kolejne, zostawiłam 3 łodygi;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...