logo

środa, 23 maja 2012

Pleśniak z rabarbarem

Do trzech razy sztuka...
Skusiłam się na zrobienie kolejnej wariacji z pleśniakiem, tym razem z dodatkiem rabarbaru, o którym dowiedziałam się z komentarzy przy okazji wypieku pleśniaka z czarną porzeczką i pleśniaka z wiśnią.



Jest dobry, ale tylko dobry jak dla mnie, M. też zjadł, ale odrazu zaznaczył, że kolejność taka jak piekłam. Na pierwszym miejscu zostawiając następne dwa dużo w tyle jest pleśniak z czarnymi perłami, czytaj z czarnymi porzeczkami!





Składniki na blaszkę 23 x 23:
  • 200 g zimnego masła
  • 2, 5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka - żołtka i białka osobno
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łodyg rabarbaru


Przygotowanie:
  • wsypać mąkę do dużej miski, dodać proszek, 3 łyżki cukru, sól, wymieszać
  • zimne masło - prosto z lodówki drobno pokroić, posiekać - ja kroję na cieniutkie drobne kawałeczki prosto do miski z suchymi składnikami, wymieszać
  • oddzielić żołtka od białek - wstawić do lodówki, a żółtka dodać do miski i zagnieść ciasto
  • podzielic na 3 części, do jednej dodać kakao, schłodzić w lodówce przez godzinę
  • wyłożyć blaszkę papierem do pieczenie, piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  • zetrzeć 1 jasną kulę, wyłożyć na to umyty i pokrojony rabarbar (ja wymierzyłam szerokość blaszki i takie łodygi poukładałam jedna przy drugiej)


  • zetrzeć kakaową kulę
  • białka wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i już na sam koniec mąkę ziemniaczaną
  • ubitą pianę wyłożyć na ciasto, zetrzeć ostatnią jasną kulę
  • piec w 180 stopniach około 40-45 minut (do suchego patyczka, gdyby beza i kruszonka były już gotowe a ciasto jeszcze nie, przykryć arkuszem papieru i piec do suchego patyczka)


  • wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia




Smacznego;)

20 komentarzy:

  1. ciasto wygląda obłędnie ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda pięknie, ale jest dość kwaśne i jak dla mnie rabarbar nie nadaje się do pleśniaka;(

      Usuń
  2. Takie połączenie musi fantastycznie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam wyżej, jest za kwaśny, pomysł z ułożeniem w ten sposób jest efektowny, ale to wszystko. Prędzej dżem z rabarbaru by się tu sprawdził, ale kombinować z pleśniakiem już nie będę;)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo ładnie! Takiego jeszcze nie piekłam:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda, będę musiała wyprbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uprzedzam, że jest kwaśne, może być i dobry z rabarbarem, ale nie surowym tylko już przerobionym, w formie dżemu;)

      Usuń
  5. Świetne ciasto i na pewno trochę pracochłonne, tyle warstw. A ten rabarbar nie jest trochę za kwaśny na spodzie? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest za kwaśny i jak dla mnie nie pasuje do pleśniaka, choć może komuś by odpowiadała taka wersja;)

      Usuń
  6. wciągnęłabym go jedną dziurką od nosa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uleńka, jest dość kwaśny, lepiej z czarnymi perłami wciągnij;)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo kusząco. A ja tak lubię rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale kusisz tym ciastem, pysznie wygląda, koniecznie wypróbuję przepis !

    OdpowiedzUsuń
  10. Samantha, jest kwaśne, proponuję posypać rabarbar cukrem;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...