Ten przepis zaintrygował mnie, bo zaczyn dokarmia się jak zakwas i składa się aż z 4 gatunków mąk.
Jego przygotowanie jest bardzo proste choć czasochłonne, ale warto, chlebek jest pyszniutki, te dwa bochenki zniknęły w 1,5 dnia!
Do powtórzenia w następnym tygodniu - obowiązkowo!!!
Przepis pochodzi z blogu Spiżarnia, który w całości cytuję za autorką tego bloga:
zaczyn: 3 fazowy, temperatura 26-28 st C
I
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody
wymieszać, odstawić na 6-8 godzin
II
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wody wymieszać, odstawić na 8-12 godzin
III
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wody wymieszać, odstawić na 4-5 godzin.
Przed dodaniem do ciasta, zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.
I
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody
wymieszać, odstawić na 6-8 godzin
II
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wody wymieszać, odstawić na 8-12 godzin
III
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wody wymieszać, odstawić na 4-5 godzin.
Przed dodaniem do ciasta, zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.
Składniki na ciasto chlebowe:
Mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, sól i cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem przez 5 minut, po minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie dość rzadkie.
Szczelnie przykryć i odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionych i wysypanych mąką foremek, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 3 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do 240 st C, naparować i piec przez 10-15 minut, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec dalej przez 35-40 minut, do zupełnego zbrązowienia skórki.
- 400 g przygotowanego wcześniej zaczynu
- 270 g mąki pszennej, chlebowej
- 130 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej, razowej
- 75 g mąki owsianej, razowej (mogą być zmielone płatki owsiane)
- około 400 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru lub melasy
Mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, sól i cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem przez 5 minut, po minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie dość rzadkie.
Szczelnie przykryć i odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionych i wysypanych mąką foremek, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 3 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do 240 st C, naparować i piec przez 10-15 minut, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec dalej przez 35-40 minut, do zupełnego zbrązowienia skórki.
Smacznego:)
Pięknie Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńBardzo chcialabym upiec swoj pierwszy chleb. Musze spisac przepis od Ciebie, ale tez przede wszystkim zrobic zakupy do spiżarni, bo nie mam takich składników.
OdpowiedzUsuńGdzie moge kupic zakwas żytni?
Zakwas robi się samemu, trzeba go wychodować;)
UsuńPrzepis tutaj:
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/03/zakwas-zytni.html
Ewo piękne masz wszystkie chlebki, które prezentujesz, na pewno świetnie smakują, szkoda, że nie mogę spróbować, serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, ale Kto wie, może kiedyś , gdzieś;) Pozdrawiam!
UsuńOj tak chleby na takich zaczynach są wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń