Sposób przygotowania identyczny jak w poprzedniej czereśniowej konfiturze, tylko z innymi
dodatkami.
Składniki:
- 3 kg wypestkowanych czereśni
- 600 g cukru
- 100 ml martini
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
- wypestkowane czereśnie zalać martini, wymieszać, zasypać cukrem, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
- po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, dodać ziarenka z laski wanilii, dokładnie wymieszać
- doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
- na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia
- tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia
Zapraszam także na inne przetwory z czereśni:
Smacznego:)
zapach z pewnością boski!
OdpowiedzUsuńI smak też, martini wyczuwalne, choć dużo go nie było na taką porcję;)
Usuńmusi wybornie smakować :) chętnie bym zrobiła, ale z wiśniami, bo akurat mam
OdpowiedzUsuńZ wiśniami też będzie pyszna, proponowałabym tylko więcej cukru;)
Usuńja to bym chętnie popróbowała tych Twoich dżemów:) Tyle ich masz, że nie wiem na który mam patrzeć:) Same pyszności:)
OdpowiedzUsuńjeszcze wiele ich dojdzie, to dopiero początek;)
UsuńWidzę, że u Ciebie przetwórstwo ruszyło pełną parą :) U mnie na razie powolutku, może jutro powstanie kilka słoiczków dżemu z truskawek :)
OdpowiedzUsuńUwierzysz, że to mnie odpręża;) Czekam na Twoje sloiczki;)
UsuńCoś czuję, że trochę poczekasz.. ;) Truskawki znowu zjedzone :)!!
UsuńZazdroszczę czereśni z maminego ogrodu;-). Ja niecierpliwie czekam, aż trochę stanieją, żeby zrobić jakieś dżem czy konfitury.
OdpowiedzUsuńWanilia i martini? Oryginalnie i pysznie:-).
Mam to szczęście, że 3/4 warzyw i owoców, które przetwarzam mam od Mamy;) Pozdrawiam!
UsuńWow ale fajny pomysl:) Szkoda ze na moim drzewie juz nic a nic czeresni! Moze w przyszlym roku pozamykam troche w sloikach:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) W przyszłym roku napewno, ja już tego dopiluję;))
Usuńalez to musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły z dodaniem alkoholu. Idę pozrywać czereśnie :) Miały być drożdżówki ... poszperam w piwnicy na pewno znajdę jakiś likier i spróbuję zamknąć czereśnie w słoiczkach w towarzystwie % :)
OdpowiedzUsuńZ % konfitury są takie eleganckie, zajada się je powoli i delektuje każdym kęsem, każdą łyżeczką;) Czekam na relację;)
UsuńOj a ja zamiast do słoików to stałam dzisiaj pod maminym drzewem i opychałam się do granic możliwości:D piękna konfiturka;)
OdpowiedzUsuńCzy mogę zostawić czereśnie w Martini na całą noc czy lepiej zostawić drylowanie na rano? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPewnie że można, będą miały moc;) Pozdrawiam, szkoda, że nie wiem Kogo;(
UsuńJustynę :) (nie wiem jak wstawić swoje imię) :/
UsuńJednak zabrałam się za nie rano, robię z 2 kg i dodałam brązowy cukier. Pachną smakowicie. Pozdrawiam :)