logo

sobota, 16 czerwca 2012

Chlebki pszenne na drożdżach

Zakupiłam sobie nowe foremki, takie zgrabne keksóweczki, głównie pod chleb, ale pewnie babkę czy inne pyszne ciasto też w nich będzie upieczone. W domu tylko mąka pszenna tortowa, dopiero dziś po śniadaniu jedziemy do młyna po miesięczne zapasy.


W sumie na te dwie foremki powinnam zrobić z półtorej porcji, byłyby wyższe, chociaż nie są niskie, hmm... następnym razem;)


Przepis oparty na pełnoziarnistych bagietkach, tylko z połowy porcji i pszennej mąki.




Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej



Przygotowanie:
  • mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie w mące i rozkruszyć do niego drożdże, wlać wodę, zamieszać, posypać wierzch mąką, zostawić na 15-20 minut
  • wyrośnięty rozczyn posypać solą i wyrabiać z resztą mąki tak długo aż ciasto zacznie się odrywać od dna i pojawią się pęcherzyki powietrza
  • przykryć miskę z ciastem i zostawić na około 2 1/2 godziny do wyrośnięcia
  • foremki posmarować olejem i wysypać mąką albo otrębami
  • po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na dwie części, wyłożyć do foremek, wyrównać mokrymi rękoma, posypać makiem, sezamem, otrębami albo zostawić takie czyste, zostawić na 30-40 minut do podrośnięcia
  • piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 35-40 minut
  • po tym czasie wyjąć i studzić na kratce


Smacznego;)



Przepis dołączam do akcji "Domowe Pieczywo dla Alergika"

Domowe Pieczywo dla Alergika

28 komentarzy:

  1. Ewa piękne chlebki, jakie dziury! Jak tylko wrzucisz je na durszlaka, zaraz wszystkim pokażę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja tylko wyrobiłam to ciasto - oczywiście ręką, przełożyłam do keksówek, wyrównałamw ierzch, posypałam makiem i już;)

      Usuń
  2. Ewa ja to się chyba wybiorę do Ciebie po te chlebki:) Tyle pyszności na tym blogu, że ślinotoku można dostać:)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, zapraszam i dziękuję;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. fajowy, jak nie stracę weny, to chętnie zrobię jeszcze dziś:)
    zapraszam też do akcji Śniadaniarnia!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super;) Zachęcam, jest szybki w zrobieniu i w jedzeniu;) Już zaglądam do akcji;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Bardzo zgrabne chlebki!
    Pozdrawiam i życzę udanych zakupów w młynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zakupy udane, po meczu zrobię wpis na blogu, króciutki, ale za to dużo zdjęć będzie dzięki uprzejmości pracowników;)

      Usuń
  5. Wyszły pięknie! wnętrze o sliczym miąższu, pokazowe chlebki, gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Środek mięcutki i lekki, jak bułeczka paryska!

      Usuń
  6. Piękne chlebki wykombinowałaś:)i proszę cię jak one są niskie to ja też hihi Te blaszki w tle to w nich piekłaś? gdzie je kupiłaś ile kosztowały i dlaczego takie drogie hahaha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu! Foremki kupiłam tk maxx-ie, 13,99/sztukę;) Są cudne co;)? i super, jak będziecie w Gdyni, czekam na potwierdzenie i szykuję jakąś ucztę;)

      Usuń
  7. Aha jeszcze jedno:) może w sierpniu przyjedziemy do Gdyni to będzie szansa się zobaczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Też się ucieszyłam z takiego ich puchatego wnętrza;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Przepiękne wyszły ci te chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję Ci za ten przepis, szukałam długo takiego

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne chlebki, takie swojskie są najlepsze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zostały 4 kromki, jutro na śńaidanie płatki z mlekiem jak nic;)

      Usuń
  12. Pyszny chlebuś a foremki musza być idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są idealne, chlebek sam z nich wyskoczył;) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Przepiękne, takie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne bochenki... Przepis zapisuję, uwielbiamy domowe pieczywo. No i te dziurki :) Super

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ma dziury! wspaniałe bochenki

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ładnie wyrosły :) Chyba nie ma nic lepszego od smaku domowego chleba.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne na zewnątrz jak i w środku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...