logo

piątek, 15 czerwca 2012

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Idę po najmniejszej lini oporu w tym tygodniu, gotuję szybko i jak najmniej stoję przy garach;) Na obiad duszą się udka z kurczaka w paprykowej posypce, do tego poprostu będą ziemniaczki i mizeria.
W piekarniku siedzi ciasto jogurtowe, bo wczoraj M. jak wrócił z pracy to mówi do mnie: drugi dzień nie ma ciasta, Ewuś co się z Tobą dzieje... więc tylko wlałam, wsypałam, rózgą wymieszałam i piekę, niech ma.


W keksówkach - takich nowych rośnie chlebek pszenny - ala' bułka paryska.
I na dziś to koniec, więcej z siebie nie wykrzesam, jak chcą niech sobie sami coś zrobią - ręce mają!




Składniki takie jak jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, ja wyjęłam je około 10-tej, wróciłam z dziećmi z spaceru po 12-tej i zrobiłam ciasto, o 13.15 już było upieczone;)




Składniki: (na blaszkę 23x23)

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 kubka mąki
  • 1/2 kubka cukru
  • 1/2 kubka oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 20 truskawek albo więcej jak Ktoś woli

Przygotowanie:
  • do miski wlać jogurt, dodać jajka, dokładnie wymieszać
  • dodać pozostałe składniki: mąkę, cukier, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - wymieszać (ja wszystko mieszam rózgą)
  • poukładac truskawki
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut(do suchego patyczka)



  • jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem albo i nie;)


Smacznego;)

27 komentarzy:

  1. Proste, szybkie i pyszne - czego można chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, M. będzie zadowolony, ja mieszalam wszystko może z 5-7 minut, więc też jestem zadowolona;)

      Usuń
  2. Pychotka.... Lubię ciasta, gdzie wszystko się wsadza do jednego gara, miksuje, piecze i gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować. Wygląda pysznie i chyba jest takie fajnie wilgotne.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest nie za słodkie, delikatnie wilgotne, pyszne i szybko znika;)

      Usuń
  4. bardzo fajne, dobrze mieć taki szybki, prosty, uniwersalny przepis w razie lenia, braku czasu, czy nagłego najazdu gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, równie pyszne jest samo, posypane właśnie tylko cukrem pudrem!

      Usuń
  5. Uwielbiam ciasta jogurtowe. Są takie delikatne i puszyste;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakują chyba każdemu;) Dziękuję i Pozdrawiam!

      Usuń
  6. ale beka też dzisiaj jogurtowe z truskawkami piekłam, trochę inny przepis bo na maśle i więcej jogurtu :) zapisuję sobie Twój tez:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, jak się kulinarnie zgadałyśmy;) Na maśle będę robiła jutro jogurtowe z morelami dla mojej Mamy;), jedziemy na czereśniowy szaber;)

      Usuń
  7. A jak figura twojego M, czy aby się ciut nie zaokrągla?;-) Mój to może jeść ile chce i szczupły! Ja, to niestety inny typ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. M. coś tam marudzi, że mu się przytyło, ale pracę zmienił i ma bardziej siedzącą, brzuszka nie ma, dla mnie jest idealny;) Lubi dobrze zjeść, kocha słodkie;)ja też ten inny typ jestem;(

      Usuń
  8. Jaka szkoda, że nie mogę jeść jogurtu i truskawek, ale spróbuję w przyszłym roku :) Rozczulił mnie tekst Twojego męża :) Mi niestety też w boczki idzie ciągłe kucharzenie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz zamrozić teraz te co sama kupisz i zrobić takie ciasto jak już będziesz bez ograniczeń pokarmowych;) Tak, słodki jest, jak te ciasto, a nawet słodszy:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Uwielbiam takie szybkie ciacha, pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie lekkie ciacha. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekkie i szybkie, idelane na lato;) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. uwielbiam ciasta jogurtowe z truskawkami, muszę koniecznie zrobić takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. gdzie nie popatrzę tam ciasto:) i jak tu trzymać linię? Pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj takie jogurtowce sa pyszne i takie wilgotne:) ...a leń ogarnia niekiedy jkażdą z nas:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach Ewuś ciasto wyśmienite i do tego tak jak piszesz robi sie w oka mgnieniu. Ma tylko jedną podstawową wade ........ znika również w oka mgnieniu i jak sie chce żeby mieli goście co zjeść to trzeba piec przed ich przyjazdem bo inaczej grozi wojną domową :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewuś ciasto pyszne i do tego tak jak piszesz ,robi się je w oka mnieniu. Ma jedną podstawową wade jak większośc ciast ,które u Ciebie są ...... znika równiez w oka mgnieniu i jak sie chce zrobic dla gosci to trzeba je piec przed ich przyjazdem bo inaczej grozi wojną domową :D

    OdpowiedzUsuń
  16. mi wyszedl zakalec :(((((
    nie wiem ile to jest kubek wiec chyba za duzo wszystkiego dodalam bo wzielam kubek od kawy sredni ale nie wiem dokladnie ile tej maki bo szklanka ma 250 ml to wiem ale kubek ?:(((((

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...