logo

wtorek, 26 czerwca 2012

Konfitura truskawkowa z rumem, tonką i cytryną

To juz ostatnia propozycja na konfiturę z truskawek, tak jak myślałam od początku sezonu - były drogie i do końca wysoka cena praktycznie się utrzymała. Udało mi się jednak zrobić około 40 słoiczków dżemów i konfitur z truskawek w tym roku.

Inspiracją do tej konfitury są przepisy Bei, Kto jeszcze u Niej nie był, niech szybko zagląda!!!



Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 100 ml rumu
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ziarenka tonki

Przygotowanie:
  • umyte truskawki odszypułkować, pokroić na pół, zasypać cukrem, wymieszać, dodać rum, wymieszać, dodać startą tonkę, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
  • po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
  • na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia - dodać miód i sok z cytryny
  • tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia


  • można jeszcze dodatkowo zapasteryzować, ja tego nie robię


Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Kurcze mówisz, ze to już po truskawkach? Ceny faktycznie do bani (pamiętam jak 2 lata temu kupowałam je do dżemów za 3 złote...)Zapas masz, ze pozazdrościć. No cóż nazwa bloga zobowiązuje...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceny są straszne, wydałam majątek na truskawki, tymbardziej, że jeszcze pomroziłam z 3 łubianki;) nie wspomnę ile zjedliśmy an świeżo;) na szczęście lato ma tyle pysznych owoców, że tęsknić nie będę, a jak się stęsknię to otworzę słoiczek;)

      Usuń
  2. Widzę Ewo, że jesteś wspaniałą gospodynią, pyszne konfitury, wspaniałe chlebki, nic tylko podziwiać.
    Wspaniały dżemik, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Samantho;) Akurat uwielbiam robić przetwory, moglabym je robić calymi dnaimi, tylko mieć składniki, słoiki i już;)

      Usuń
  3. konfitura z rumem.. mmm ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś spróbować dodać rumu do konfitur:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, zupełnie inny smak ma taka konfitura z jego udziałem;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. U mnie tez niestety sezon truskawkowy nie obfitowal w przetwory :( Mam nadzieje, ze te aromatyczne sloiczki umila Ci / Wam jesienno-zimowe sniadania i podwieczorki ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, jak mi się przetwory z tonką skończą, to Twój blog mi umili jesienno-zimowe wieczory;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  6. normalnie dobijasz mnie taką ilością cudownych przetworów... za rok też zrobię a co...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Berenika, zobaczysz już na koniec na jesięn jak zdjęcie w piwnicy zrobie, hehe;) Ściskam Kochana!

      Usuń
  7. Ewciu, jesteś jak taka pszczółka, o się uwija, i ciągle robi coś pożytecznego:) Fajne te Twoje pomysły na 'słoikowe' pyszności. Ja zrobiłam dżem z truskawek wg Twoich instrukcji, czereśnie zjadłam, ale za to Wiśnie powsadzałam do słoików. I mi już wystarczy, bo ja to tylko dla siebie robię.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Asiu;) Mam nadzieję, że Jesteś zadowolona z tego jak wyszły dżemy;) U nas w domu, synke uwielbia dżemy i buraczki, a M. wszystko, dosłownie wszystko co zamknę w słoiku, ja też lubię, najbardziej schodzić z koszyczkiem do piwnicy jak do sklepu i przynosić na górę słoikowe pychotki;) M. to z kartką jak do sklepu zawsze schodzi;) Pozdrawiam Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem co to jest tonka, ale konfitura zapowiada się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jasne, że jestem, zadowolona, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale co to jest tonka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...