Dziś proponuję z dodatkiem rumu i cukru trzcinowego....
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200 ml rumu
- 200 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- umyte truskawki odszypułkować, pokroić na pół, zasypać cukrem, wymieszać, zalać rumem, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
- po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
- na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia
- tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia
Smacznego;)
Zapraszam także na Dżem truskawkowy.
Takie zawsze robiła moje mama:) Kiedy nie było jeszcze żel-fiksów były ekstra!:)
OdpowiedzUsuńMoja kiedyś tylko kompoty z truskawek, a potem na nich kluski lane;) pycha!
Usuńmmm uwielbiam domowe konfitury i dżemy :) zostały mi jeszcze truskawkowe z tamtego roku, ale mam nadzieję, że w tym też zrobimy zapas :)
OdpowiedzUsuńU mnie truskawkowe idą odrazu, jako pierwsze;) Jeszcze muszę porobić troszkę zapasów;)
Usuńgenialny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńU mnie też truskawkowo tyle że z imbirem,i tak długo właśnie smażone
OdpowiedzUsuńTo muszą być przepyszne! Z imbirem truskawek nie robiłam, mam jeszcze z miętą i likierem m^ętoweym i balsamico, przepisy w tygodniu;)
Usuń