logo

niedziela, 10 czerwca 2012

Konfitura truskawkowa z rumem

Uwielbiam konfitury, takie długo smażone, przez 2 dni, z dodatkami albo i bez.
Dziś proponuję z dodatkiem rumu i cukru trzcinowego....





Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 200 ml rumu
  • 200 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:
  • umyte truskawki odszypułkować, pokroić na pół, zasypać cukrem, wymieszać, zalać rumem, wymieszać i ostawić na 5-6 godzin
  • po minionym czasie przełożyć do garnka razem z powstałym sokiem, doprowadzić do zagotowania, mieszając pogotować około 10-15 minut, wyłączyć, zostawić do następnego dnia
  • na drugi dzień znowu doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć palnik i pogotować około 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając, zostawić do ostygnięcia
  • tego samego dnia wieczorem znowu je podsmażyć i jak już są wystarczająco gęste nałożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na chwilę, po czym zostawić do całkowitego ostygnięcia


Smacznego;)


Zapraszam także na Dżem truskawkowy.

8 komentarzy:

  1. Takie zawsze robiła moje mama:) Kiedy nie było jeszcze żel-fiksów były ekstra!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kiedyś tylko kompoty z truskawek, a potem na nich kluski lane;) pycha!

      Usuń
  2. mmm uwielbiam domowe konfitury i dżemy :) zostały mi jeszcze truskawkowe z tamtego roku, ale mam nadzieję, że w tym też zrobimy zapas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie truskawkowe idą odrazu, jako pierwsze;) Jeszcze muszę porobić troszkę zapasów;)

      Usuń
  3. U mnie też truskawkowo tyle że z imbirem,i tak długo właśnie smażone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To muszą być przepyszne! Z imbirem truskawek nie robiłam, mam jeszcze z miętą i likierem m^ętoweym i balsamico, przepisy w tygodniu;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...