Na prośbę Ani i Kasi, moich koleżanek z liceum, przepis zamieszczam jeszcze dziś, bo dziewczyny, chcą je jutro upiec dla swoich bliskich.
Składniki na blaszkę 30x30 cm:
- 180 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 20-25 dużych truskawek
Przygotowanie:
- mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, masło pokroić na kawałeczki, wymieszać, dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników
- uformować w kulę, wstawić do lodówki na 1 godzinę
- truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na ćwiartki
- blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja znowu użyłam papieru Saga i jedynie jest on czerwony od truskawek, ale jest suchy, jestem nim zachwycona, więc będę zachwalać)
- ciasto wyjmujemy z lodówki i kawałek po kawałku wykładamy nim spód blaszki, zostawić tak 1/6 na posypanie z wierzchu, albo więcej jak Ktoś woli
- rozsypać równomiernie truskawki i resztę ciasta już zetrzeć na tarce na wierzch, jak jest za miękkie, włożyć na chwilę do zamrażarki
- ( ja miałam w zamrażarce kawałek kruchego z mąki razowej, który też starłam, co widać na zdjęciach)
- piec w 175 stopniach 40-45 minut
- wyjąć, zostawić do ostygnięcia albo i nie;) i się zajadać, można z lodami, same, posypać cukrem pudrem jak dla Kogoś za mało słodkie, ale zapewniam, że nie jest)
Smacznego;)
Muszę koniecznie zrobić podobne :)
OdpowiedzUsuńJa już jutro po pracy zagniatam kolejne;), ale z podwójnej porcji, na większą blachę;)
UsuńUwielbiam kruche a jeszcze jak z truskawkami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńTo Kasiu jest takie rustykalne, zwykłe, żółciutkie od żółtek, maślane, idealne a te truskawki...;)
Usuńmmmm...po obiedzie z grilla takie ciacho to ukoronowanie całego posiłku :)
OdpowiedzUsuńoj tak;) Pyszny grill pyszne ciacho, a potem na rowery;)
Usuńpo takim obiedzie z grilla to ciasto jest prawdziwym ukoronowaniem posiłku :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Chętnie zjadłabym teraz kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam jutro, bo tego już nie ma, jutro upiekę dużą blachę i zapraszam;)
Usuńnajlepsze ciasto pod Słońcem ! :)
OdpowiedzUsuńidealne! bo z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńz każdym sezonowym owocem będzie pyszne;)
UsuńMniam, mniam, mniam- poprosze kawalek :)
OdpowiedzUsuńEla, zapraszam jutro;) Pozdrawiam!
Usuńprosto a cudnie! :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi;)
UsuńTeraz to i ja mam ochotę je upiec...:)
OdpowiedzUsuńSuper, proszę się skusić, warto;)
UsuńNajlepsze;) kruche z kruszonką:)
OdpowiedzUsuńTo jest takie maślane kruche...
UsuńPyszka,ja się piszę na to ciacho :)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na efekty;) Pozdrawiam!
Usuńcudne jest! uwielbiam takie ciacho, jak dla mnie to klasyka w najlepszym wydaniu... owoce można wymieniać w zależnosci od sezonu, i zawsze jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowuję z lekką modyfikacją, bo ja nie umiem piec...z przepisu :)Zapowiada się super!
OdpowiedzUsuńTo czekam na opinię jak się upiekło po tych Twoich modyfikacjach i jak smakowało;)
UsuńAdam nie może się nachwalić, głównie dlatego, że w natłoku 'rozwoju zawodowego':P domowe ciasta nie były w naszym menu priorytetem i biedny się stęsknił:)Wczoraj przy mojej drobnej pomocy upiekł Twoje ciasto, ale wersję razy dwa (chyba mamy jakąś większą blachę) i z mnóstwem owoców (agrest,śliwki,truskawki i banany). Uwierz mi bomba:)To co zmieniliśmy to odrobinę proszku do pieczenia i dodatek mąki bezglutenowej bo zwykła się skończyła :P
UsuńDzięki za natchnienie. Mam fazę na ciasta z owocami i chyba w końcu znalazłam moją ulubioną wersję:)