logo

piątek, 8 czerwca 2012

Kruche z truskawkami - najlepsze!

Wczoraj z racji wolnego dnia na spokojnie zjedliśmy śniadanie, na obiad była karkówka z grilla z zielonymi szparagami - w końcu udało mi się je kupić i upiekłam blaszkę kruchego ciasta z truskawkami.


Na prośbę Ani i Kasi, moich koleżanek z liceum, przepis zamieszczam jeszcze dziś, bo dziewczyny, chcą je jutro upiec dla swoich bliskich.





Składniki na blaszkę 30x30 cm:
  • 180 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 20-25 dużych truskawek

Przygotowanie:
  • mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, masło pokroić na kawałeczki, wymieszać, dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników
  • uformować w kulę, wstawić do lodówki na 1 godzinę
  • truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na ćwiartki
  • blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (ja znowu użyłam papieru Saga i jedynie jest on czerwony od truskawek, ale jest suchy, jestem nim zachwycona, więc będę zachwalać)
  • ciasto wyjmujemy z lodówki i kawałek po kawałku wykładamy nim spód blaszki, zostawić tak 1/6 na posypanie z wierzchu, albo więcej jak Ktoś woli
  • rozsypać równomiernie truskawki i resztę ciasta już zetrzeć na tarce na wierzch, jak jest za miękkie, włożyć na chwilę do zamrażarki  


  • ( ja miałam w zamrażarce kawałek kruchego z mąki razowej, który też starłam, co widać na zdjęciach)

  • piec w 175 stopniach 40-45 minut
  • wyjąć, zostawić do ostygnięcia albo i nie;) i się zajadać, można z lodami, same, posypać cukrem pudrem jak dla Kogoś za mało słodkie, ale zapewniam, że nie jest)


Smacznego;)

28 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie zrobić podobne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już jutro po pracy zagniatam kolejne;), ale z podwójnej porcji, na większą blachę;)

      Usuń
  2. Uwielbiam kruche a jeszcze jak z truskawkami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Kasiu jest takie rustykalne, zwykłe, żółciutkie od żółtek, maślane, idealne a te truskawki...;)

      Usuń
  3. mmmm...po obiedzie z grilla takie ciacho to ukoronowanie całego posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak;) Pyszny grill pyszne ciacho, a potem na rowery;)

      Usuń
  4. po takim obiedzie z grilla to ciasto jest prawdziwym ukoronowaniem posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Chętnie zjadłabym teraz kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam jutro, bo tego już nie ma, jutro upiekę dużą blachę i zapraszam;)

      Usuń
  6. idealne! bo z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam, mniam- poprosze kawalek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz to i ja mam ochotę je upiec...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze;) kruche z kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszka,ja się piszę na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudne jest! uwielbiam takie ciacho, jak dla mnie to klasyka w najlepszym wydaniu... owoce można wymieniać w zależnosci od sezonu, i zawsze jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wypróbowuję z lekką modyfikacją, bo ja nie umiem piec...z przepisu :)Zapowiada się super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na opinię jak się upiekło po tych Twoich modyfikacjach i jak smakowało;)

      Usuń
    2. Adam nie może się nachwalić, głównie dlatego, że w natłoku 'rozwoju zawodowego':P domowe ciasta nie były w naszym menu priorytetem i biedny się stęsknił:)Wczoraj przy mojej drobnej pomocy upiekł Twoje ciasto, ale wersję razy dwa (chyba mamy jakąś większą blachę) i z mnóstwem owoców (agrest,śliwki,truskawki i banany). Uwierz mi bomba:)To co zmieniliśmy to odrobinę proszku do pieczenia i dodatek mąki bezglutenowej bo zwykła się skończyła :P
      Dzięki za natchnienie. Mam fazę na ciasta z owocami i chyba w końcu znalazłam moją ulubioną wersję:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...