logo

środa, 6 czerwca 2012

Sernik kokosowy

W poniedziałek nawet nie myślałam, że będę piec sernik i to kokosowy. Jednak moje dziecko penetrując szafki kuchenne zobaczyło puszkę  z mlekiem kokosowym, które z ciekawości otworzyło. Całe popołudnie myślałam, co by tu z niego zrobić? I zadzwonił telefon - sąsiadka Anuszka, która poinformowała mnie, że ma twaróg taki na serniki, 4 kostki czyli 1 kg z terminem ważności na dziś i że ja napewno zrobię z niego użytek. Zatem stanęło na serniku kokosowym.




Jednocześnie, biorąc udział w konkursie papieru Saga, upiekłam go w blaszce, którą nim wyłożyłam i jestem bardzo zadowolona - w końcu nie miałam efektu "mokrego", "spoconego" ciasta a co za tym idzie zbyt wilgotnego sernika, jak zdażało mi się przy pieczeniu na dotychczasowym papierze. Idealnie się od niego odczepił, bez problemu wysunął spod spodu i był suchy!!!




Była to moja pierwsza przygoda z mlekiem kokosowym i napewno nie ostatnia.
Przepis zmontowałam, dodałam co uważałam za potrzebne i wyszedł naprawdę bardzo smaczny i konkretny sernik z wyczuwalną nutą kokosu, delikatny i pachnący.




Składniki:

  • 1 kg tłustego sera twarogowego (przynajmniej 2-krotnie zmielonego)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 20 g otrębów pszennych

Przygotowanie:
  • rozpuszczone masło wymieszać z wiórkami kokosowymi i otrębami 
  • formę wyłożyć papierem tak, aby wystawał poza nią, równomiernie rozłożyć naszą kokosowo-otrębową mieszankę, która w tym serniku spełnia rolę spodu - wstawić do lodówki na czas wykonania masy sernikowej
  • piekarnik rozgrzać do 175 stopni
  • do misy miksera włożyć twaróg, który zmiksować razem z kokosowym mlekiem - około 3-4 minut na średnich obrotach
  • dodać cukier puder i cukier waniliowy, miksować kolejne 2-3 minuty
  • w następnej kolejności dodajemy po 1 jajku, każde miksując po 0,5 minuty
  • na samym końcu dodajemy budyń, miksujemy do połączenia się składników i wylewamy do przygotowanej formy
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i pieczemy 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 i 1/2 godziny ( 90 minut)
  • po minionym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia na 2-3 godziny - NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA!!!
  • następnie wstawiamy do lodówki na całą noc



Jest dla mnie w swojej prostocie tak piękny, że niczym w całości go nie dekorowałam, nie polewałam, nie ozdabiałam, ślicznie i równo wyrósł i takim go zostawiłam.




Zaserwowałam go swoim bliskim z musem truskawkowym i karmelem, czekam jeszcze na swoją sąsiadkę Anuszkę, żeby w zamian za tak pyszny twaróg przyszła i sobie go zjadła;)



Tym sernikiem biorę udział w konkursie firmy Saga, jeśli przepis się wam podoba i moja opinia o papierze do pieczenia, to proszę o komentarze na stronie


na mój sernik. 
Nagrodą są warsztaty kulinarne, na których bardzo mi zależy, tak więc zapraszam do komentowania;) 


Smacznego;)

36 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pysznie było, już puszka mleka zawsze będzie w szafce, tylko jakiejś wyżej, żeby synek znowu nie otworzył;)

      Usuń
  2. Wygląda na taki tradycyjny, konkretny, bardzo takie lubię. Oczywiście zgłodniałam natychmiast;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego niczym go nie ozdabiałam, tak klasycznie wyglądał, że szkoda mi było psuc tego efektu;)

      Usuń
  3. Rzeczywiście wygląda pysznie! Dobry pomysł z tym mleczkiem kokosowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dobry pomysł, muszę podziękować synkowi;)

      Usuń
  4. Kokos w serniku- genialne połączenie. I jak pięknie wygląda- wcale nie opadł! Rewelacja :-)
    A takie przepisy wymyślane do składników, które akurat mamy pod ręką zawsze wychodzą ciekawe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w tym tygodniu to już drugie spontaniczne ciasto i z obu jestem zadowolona;)

      Usuń
  5. uwielbiam kokos i wszystko co jest z nim związane ! Muszę koniecnie wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie;) już na stałe będzie w mim repertuarze. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Chciałam zrobić taki sernik, ale cena mleka kokosowego mnie przeraziła. Wygląda świetnie! Taki równiutki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik sam w sobie jest dość drogim ciastem, ale od czasu do czasu, albo na Święta można się skusić;)

      Usuń
  7. Piękny i tak puszyście, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świenty :) z tym musem mmm

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ,aż mi się zachciało takiego:)Wyrósł jak marzenie i kolorek miałaś rację żeś go nie ozdobiła jakąś polewą bo sam w sobie cudny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak;) urzekło mnie ejgo naturalne piękno, o smaku nie wspomnę;)

      Usuń
  10. tez bym sie chętnie wprosila na tak pyszny serniczek, slicznie Ci wyrosl no i ten kokos- pycha...

    OdpowiedzUsuń
  11. O mój mąż byłby zachwycony , cudo i to kokosowe - tak jak lubi :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też był, nie tylko On;) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. jaki cudowny <3 uwielbiam sernik, najlepsze ciasto! jeszcze kokosowy to wogóle musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudo sernik:) Normalnie czuję jego smak:)
    Bardzo lubię dodawać mleczko kokosowe do różnych wypieków. Drożdżówka też jest pyszna:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu, z ręki Słodkiej Babeczki to super komplement;) Dopiero je odkryłam i zostanę z nim na długo;)

      Usuń
  14. Ewa, jakie TY ciasta pieczesz kobieto! Proszę zjedź do tej Warszawy zrobimy wspólny biznes cukierniczo-piekarniczy! Piękny sernik! A mleko kokosowe ja mam zawsze w lodówce, różne. Też na dniach coś z niego wymyślę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję!!!! Nawet nie wiesz jak cieszą takie komentarze;) I nie namawiaj, bo się spakuję i przyjadę;) I ja będę miała mleko kokosowe zawsze pod ręką;)

      Usuń
  15. ale ty rozpieszczasz tych swoich chłopaków takimi dobrociami.

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja właśnie mam mleko kokosowe na zbyciu ;)
    Może bym tak w końcu zrobiła z niego użytek? Ostatnio serniki wróciły u nas do łask i taki kokosowy na pewno zrobiłby furorę...

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik był pyszny. :D Nie za słodki, idealny do porannej kawki. :D - bratanica

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, jakie są wymiary blaszki idealnej na ten serniczek ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam :) jakie są idealne wymiary blaszki na ten serniczek ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, piekłam go w blaszce 26x26. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.Ewa

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...