logo

czwartek, 12 lipca 2012

Chleb czeski wiejski

Jak jechaliśmy na wakacje do Mamy, to upiekłam chlebki z 4 nowych przepisów, 2 z nich podpatrzone a 2 stworzyłam sama, wyglądem może nie zachwycały, bo bym chciała, żeby wszystkie były idealne, równiutkie, ale byly pyszne i zniknęły bardzo szybko.


Mamie, najbardziej smakował właśnie chleb czeski i Jej dedykuję ten wpis, chociaż i tak go nie przeczyta, ale Jej o tym powiem;)


Przepis zaczerpnięty od Arabeski, będę go piekła już jutro, bo w sobotę jedziemy znowu do Mamy;)



Składniki:

  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego (150g)
  •  1 szklanka ciepłej wody
  •  1 łyżeczka suszonych drożdży
  •  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  •  3/4 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
  • wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią , pszenną i sól , wymieszać
  • następnie wlać zakwas i jeszcze raz dokładnie wymieszać
  • ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż zrobi się jednolite i elastyczne (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody)
  • następnie przykryć i odstawić na 10 minut, po upływie tego czasu ponownie wyrabiać przez 7 minut
  • ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 2 i 1/2 godziny
  • następnie podzielić na dwie części , uformować bochenki, delikatnie przykryć folią plastikową i pozostawić do podrośnięcia na 1 - 1 i 1/2 godziny - wychodzą dwa maleńkie chlebki o średnicy okolo 17-18 cm, można zrobić jeden większy
  • piec na rozgrzanym wcześniej kamieniu lub blaszce, w 218 st.C przez około 30-40 minut, aż chlebki zrobią się rumiane (wraz z chlebem do piekarnika należy wsunąć naczynie żaroodporne wypełnione 3/4 szklanki wody)
  • przed pieczeniem bochenki możemy naciąć kilka razy ostrym nożem


Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. No wiesz! Przecież Twój chleb wygląda pięknie, jakby go jakiś doświadczony piekarz robił! Ale w smaku, jestem pewna, że jest dużo lepszy od kupnego.

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, dziękuję;) Wiesz jak to jest, chce się robić coś idelanie;) A jeśli chodzi o smak, to jest idealny - pyszny, do kupnego już nie wrócę, musiałabym chyba amnezji dosta, żeby przestać piec samej;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda świetnie. Będę musiał wypróbować twoje przepisy bo ostatnio zacząłem piec w domu chleby i przyznam, że są o wiele lepsze od sklepowych... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie proszę go upiec, bo jest pyszny i bardzo przyjemny w przygotowaniu i dać mi znać jak się udał i jak smakował;) Pozdrawiam;)

      Usuń
  3. jak przeczytałam chleb czeski, to nie wiem, dlaczego pierwsze skojarzenie mialam: czeski film- ale to siedzi mi w głowie ha ha ha
    w każdym razie, chleb domowy to najlepsze, co może sie w życiu przydażyć. Do tego masełko, hmmm. Gratulacje:)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak miałam jak zobaczyła go u Arabeski;) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Taki domowy to musi wspaniale smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny ten chleb, kojarzy mi się tak bardzo domowo. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo się cieszę i czekam na wrażenia - jak smakował, bo uda się napewno;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ależ ten chlebek wygląda wspaniale! Zapisuję sobie przepis i upiekę z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wrażenia! Pozdrawiam!

      Usuń
  7. piękne bochenki! z chęcią zjadłabym taką kanapeczkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewuś, czeka mnie konkurs na najlepszy chleb razowy. Nie mam pieca chlebowego, a tylko zwykły elektryczny piekarnik:) Zwracam się do Ciebie z prośbą na podanie mi linków do Twoich chlebów, jakim podołam:) Będę piekła sama, więc sprawdzony przepis jest mi niezbędny:) za daleko mieszkasz, bo bym Cie poprosiła o upieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, nie ma sprawy;) Zaraz przejrzę i podeślę Tobie na meila te na zakwasie i te na drożdżach.Ja też piekę w elektycznym piekarniku;) I fakt, szkoda, że tak daleko mieszkamy... wiele rzeczy mnie omija, wiele spotkań,. no coż:( I dziękuję,Ty wiesz za co;))

      Usuń
  9. Wspaniale wygląda! Z przyjemnością zabrałabym jeden bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aga, Drui..., Amorek, Dusia, Antenka, głodomorek - dziękuję i zachęcam do wypieku samemu, frajda niesamowita i pysznie - to gwarantuję;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ on pysznie wygląda! mimo późnej pory z chęcia bym przynajmniej kromeczke spałaszowała! obawiam się tylko, że na kromce by się nie skończyło :))

    OdpowiedzUsuń
  12. PIękny chlebek, cudnie wyrośnięty i pewnie bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie chlebki :-)
    Twój wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaszalałam, nie miałam takiej mąki jak trzeba i w potrzebnej ilości więc zmieszałam chyba z trzy rodzaje i wyszedł fantastyczny chlebek ;) Błąd popełniłam tylko taki, że dałam go do dwóch keksówek i wyszedł nie za wysoki, ale poza tym jest pysznyyyyyyyy!!!!! Oczywiście już poszedł w ruch choć niedawno skończył się piec :)))) Nie wiem kiedy wrócę do chleba z maszyny... o ile w ogóle!!!Zabawy z tym mnóstwo, ale smak bez porównania.
    Mam na maksa przedpotopowy piekarnik gazowy, pieczenie w nim to wyczyn, nie domyka się, temperatura z przymróżeniem oka ;) Jednak kilka miesięcy praktyk i jest nieźle i smak nieporównywalny z automatem bo nie ma dziwnego posmaku maszyny... No i jak cudnie w domu pachnie!!!!!!!!!!!!
    Ech, w ogóle frajda i już :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...